Ward Lemmelijn © Ward Lemmelijn

7 vragen voor Ward Lemmelijn, wereldkampioen indoorroeien en winnaar van de Container Cup

Als je het vorige week nog in Keulen hoorde donderen bij de naam Ward Lemmelijn, is dat na zijn straffe prestatie in de Container Cup ongetwijfeld niet meer het geval. Tijdens de populaire tv-wedstrijd presenteerde Lemmelijn afgelopen woensdag zijn veelzijdige sportieve kunnen, en hoe! Wij waren dan ook benieuwd naar de man achter de topprestatie en gingen op de koffie bij deze Tiense wereldkampioen indoorroeien. Hij legde ons haarfijn zijn succesdieet uit.

Ward Lemmelijn © Ward Lemmelijn

1. Wie is Ward?

Nog geen 5 jaar geleden was de toen 19-jarige Tienenaar goed op weg om profvoetballer te worden. Door het plotse faillissement van zijn club, begon hij met andere sporten te experimenteren. Toen zijn toenmalige universiteit in Hasselt een indoorroeiwedstrijd organiseerde, twijfelde hij niet om zich in te schrijven. Het werd een enorm succes en Lemmelijn brak meteen het bestaande universiteitsrecord.

Na het succes in Hasselt was Lemmelijn niet meer te stoppen. Op de eerste indoorroeiwedstrijden moest hij nog aan andere deelnemers vragen hoe de regels precies in elkaar zaten. Maar zijn prestaties bleken ongezien. Lemmelijn werd al snel Belgisch en Europees kampioen. En in februari van dit jaar behaalde de regerende Europese kampioen de wereldtitel indoorroeien.

2. Belgische kost versus internationale keuken?

“Het liefst eet ik Belgische kost, want dat gaat nooit vervelen. Eet je drie dagen op een rij pasta, dan word je dat beu. Mijn oma maakt zonder twijfel het beste eten klaar. En ik heb veel geluk: oma woont hier om de hoek en komt elke dag zelfbereid eten brengen. En ze weet dat ik een grote eter ben: maakt ze bijvoorbeeld vol-au-vent, dan staat ze hier met drie grote potten! Intussen is ook mijn vriendin grote fan. Meer zelfs, oma geeft haar beste recepten aan mijn vriendin door.”

3. Vlees of veggie?

“Vlees. Ik verbrand veel energie dus ik moet vooral veel koolhydraten eten, en voor mij het liefst in combinatie met veel groenten en een stukje vlees. Ik zal wel altijd kiezen voor mager vlees. Dat kan kip of kalkoen zijn, maar ook varkensvlees. Elk type vlees past in een gezond en evenwichtig eetpatroon, zolang je het hele plaatje maar mooi uitbalanceert. Ik hou mij aan een matige portie vlees en zal bijvoorbeeld niet kiezen voor gepaneerd vlees. Als er frietjes worden geserveerd, zal ik die meestal vervangen door puree."

Ward Lemmelijn in roeiboot © Ward Lemmelijn

4. Grote eter?

Het antwoord mag niet verbazen: een hele grote eter. Niet alleen is hij 1,93 meter groot, Lemmelijn beweegt ook erg veel. “Sowieso heb ik een à twee roeitrainingen per dag en daarnaast nog een training lopen of fietsen. Omdat ik lichamelijke opvoeding studeer, doe ik ook vaak nog een paar uren per dag aan sport op school. Zo neem ik tussen de 5000 en 8000 kcal in per dag.”

Wat eet Ward op een normale dag?

  • Ontbijt: een grote kom havermoutpap met noten.
  • Tijdens de training: Isotone sportdrank en energybars
  • Na de training: chocolademelk om te herstellen. Melk bestaat uit een goede combinatie van eiwitten, koolhydraten en mineralen waardoor het een prima recuperatiedrank is.
  • Daarna eet hij 6 à 8 boterhammen met kaas of pindakaas.
  • Tegen de lunch eet hij nogmaals 6 à 8 boterhammen.
  • Ook tegen 15 à 16 uur eet hij nog eens een boterham of 6, aangevuld met granenrepen.
  • ’s Avonds eet hij tegen 18 uur een warme maaltijd en ook om 20 uur eet hij opnieuw een warme maaltijd.
  • Voor het slapengaan kiest hij vervolgens opnieuw voor zuivelproducten zoals chocolademelk, yoghurt en plattekaas om te recupereren.

5. Wat is je favoriete eetmoment: ontbijt - lunch - avondeten?

“Overdag moet ik me dikwijls haasten en eet ik vaak onderweg. Tijdens het avondeten ben ik meestal thuis en eet ik doorgaans met mijn vriendin. Het avondeten is voor ons een fijn moment van samenzijn, dus dat is zeker mijn favoriet.”

7. Blik naar de toekomst. Wat is je belangrijkste sportieve doel dit jaar?

“Mijn belangrijkste sportieve doel dit jaar is de overstap maken van het indoorroeien naar het roeien in open water. Ondanks dat ik nog maar 6 maanden dagelijks word begeleid op het water wist ik de trials van het nationaal team meteen te winnen. Hierdoor kan ik nu al deelnemen aan de proeven van de olympische kwalificatiewedstrijden voor Tokyo. Zo vindt er volgende week het laatste kwalificatietoernooi plaats in Lucern, Zwitserland. Ik wil dit jaar zo veel mogelijk wedstrijden en ervaringen meepikken. Alles staat in het teken van mijn grote doel: de olympisch spelen van Parijs 2024!”

Veel succes Ward!

Ben jij net als Ward dol op Belgische kost?

Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een foto van jouw favoriete gerecht met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes, tips en verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

Beeldmateriaal © Ward Lemmelijn