Vol-au-vent

Hoofdgerecht
Vlaamse klassiekers
4

Vol-au-vent of koninginnenhapje: het is één van de Vlaamse klassiekers. Vol-au-vent maken is makkelijk. De bereiding ervan vraagt wel wat tijd, maar het is echt de moeite waard. Je kan een volledige kip gebruiken, maar ook met blokjes kipfilet lukt het prima. Een overheerlijke vol-au-vent, die maak je met dit recept. Smakelijk!

  • 4 bladerdeeggebakjes (bouchée)
  • 250 g champignons, in vieren gesneden
  • 600 g hoevekipfilet, in blokjes gesneden
  • 6 dl kippenbouillon
  • sap van ½ citroen
  • boter
  • peper en zout
  • peterselie, fijngehakt

Voor de blanke roux

  • 50 g boter
  • 70 g bloem

Voor de gehaktballetjes

  • 250 g kalfsgehakt
  • 1 eidooier
  • 2 el paneermeel

Voor de liaison

Breng de bouillon aan de kook, doe er de kip in en kook deze in 20 á 30 minuten zachtjes gaar.
Houd de kip apart.

Voor de gehaktballetjes

Meng het kalfsgehakt met de eidooier en wat paneermeel.
Draai er kleine balletjes van en laat deze pocheren in de kippenbouillon tot ze komen boven drijven.
Houd de balletjes ook apart.

Stoof de champignons 2 minuten aan in hete boter of olie.
Doe er het citroensap over.

Voor de blanke roux

Laat de boter smelten, voeg bloem toe en meng met een houten lepel.
Laat enkele minuten bakken zonder te kleuren tot je een koekjessmaak ruikt.
Giet van het vuur af de bouillon geleidelijk over de roux, zet de pan terug op het vuur en breng al roerend aan de kook.
Klop er met een garde door en laat koken totdat je een mooie gladde saus hebt.
Breng op smaak met peper en zout.

Voor de liaison

Klop de eidooier los in een kommetje en meng de room eronder.
Doe vervolgens een beetje van de saus bij de liaison en roer op.
Haal de pan met de saus van het vuur en roer de liaison eronder (mag niet meer koken, anders gaat de liaison schiften).

Meng er de blokjes kip, gehaktballetjes en champignons (met stoofvocht) onder en warm de ragout nog even op (niet koken).
Breng eventueel verder op smaak met peper, zout en citroensap.

Snijd de dekseltjes uit de bladerdeeggebakjes en zet de gebakjes en de dekseltjes op een ovenplaat en warm ze 5 minuten op in een op 180°C voorverwarmde oven.

You must have Javascript enabled to use this form.

Nieuwsbrief