
Vol-au-vent
Vol-au-vent, videe of koninginnenhapje: het is één van de Vlaamse klassiekers. Vol-au-vent maken is makkelijk. De bereiding ervan vraagt wel wat tijd, maar het is echt de moeite waard. Je kan een volledige kip gebruiken, maar ook met blokjes kipfilet lukt het prima. Een overheerlijke vol-au-vent, die maak je met dit recept. Smakelijk!
Bereiding
Kook de kip
Breng de bouillon aan de kook, doe er de kip in en kook deze in 20 á 30 minuten zachtjes gaar. Haal de kip uit de bouillon en houd de bouillon apart, deze gebruiken we nog voor de balletjes in te koken en om de saus klaar te maken.
Voor de gehaktballetjes
Meng het kalfsgehakt met de eidooier en wat paneermeel. Draai er kleine balletjes van.
Laat de balletjes pocheren in de kippenbouillon tot ze komen boven drijven.
Houd de balletjes ook apart.
Maak de champignons
Stoof de champignons 2 minuten aan in hete boter of olie.
Doe er het citroensap over.
Maak een blanke roux
Laat de boter smelten, voeg bloem toe en meng met een houten lepel.
Laat enkele minuten bakken zonder te kleuren tot je een koekjessmaak ruikt.
Neem de pot van het vuur af en giet de bouillon geleidelijk over de roux.
Zet de pan terug op het vuur en breng al roerend aan de kook. Klop er met een garde door en laat koken totdat je een mooie gladde saus hebt. Breng op smaak met peper en zout.
Voor de liaison
Klop de eidooier los in een kommetje en meng de room eronder.
Doe vervolgens een beetje van de saus bij de liaison en roer op.
Haal de pan met de saus van het vuur en roer de liaison eronder. Opgelet: het geheel mag niet meer koken, anders gaat de liaison schiften.
Stel de ragout samen
Meng er de blokjes kip, gehaktballetjes en champignons (met stoofvocht) onder en warm de ragout nog even op (niet koken).
Breng eventueel verder op smaak met peper, zout en citroensap.
Afwerking
Snijd de dekseltjes uit de bladerdeeggebakjes en zet de gebakjes en de dekseltjes op een ovenplaat.
Warm ze 5 minuten op in een op 180°C voorverwarmde oven.
Serveer een gebakje met de ragout. Werk af met het dekseltje.
Wat vond je van dit recept?
Laat het ons weten door dit recept een rating te geven.