Rog klaarmaken? Met deze tips smaakt ie naar… nóg!

Rog klaarmaken? Met deze tips smaakt ie naar… nóg!

Rog is een stukje vis dat niet veel vraagt om overheerlijk te smaken. Even bakken of pocheren volstaat voor een echt feestmaal. Met deze recepten ontdek je hoe heerlijk rog kan zijn. Want rog, da's een vis die smaakt naar… nóg!

5 visserswijsheden over rog

  • Rog is het hele jaar door verkrijgbaar, maar van juni tot einde maart is de smaak niet te evenaren. In de winkel vind je voornamelijk roggevleugels, maar ook de wangetjes en de lever zijn een echte delicatesse.
  • De rog heeft geen graten, maar een kraakbeen, waar het visvlees makkelijk af kan gehaald worden. Geen graten = scoren bij de kids!
  • Een verse roggevleugel is lichtroze en heeft een stevige textuur.
  • Rog moet erg vers zijn en enkel naar de zee ruiken. Bewaar rog nooit langer dan twee dagen in de koelkast.
  • Vries verse rog nooit in. Het visvlees verdraagt dit niet. Om rog zelf in te vriezen moet je hem eerst pocheren en daarna pas invriezen, samen met het pocheervocht.

Roggevleugels klaarmaken? Dit kan je doen!

Rog is een culinaire topper. Het visvlees is vrij vast en ideaal om te bakken, pocheren, stomen, in de oven of in papillot te bereiden. Kinderen zijn er gek op, want rog heeft geen graten. Ze noemen het de spaghetti-vis. Het visvlees valt op je bord namelijk uiteen in lange slierten. Dankzij de zachte structuur is rog ook heerlijk in koude gerechten zoals een terrine of gelei.

Rog pocheren

Rog wordt het vaakst klassiek bereid: pocheren en afwerken met gesmolten hazelnootboter en kappertjes. Maar ook rog met hollandaisesaus is een duo om duimen en vingers bij af te likken.

Rogvleugel bakken

Een gebakken roggevleugel met kappertjes is om van te watertanden… Met dit recept voor rog met appelkappertjes en paprikasaus geef je die heerlijke klassieker een zomerse twist! Wist je dat rog ook mooi combineert met de frisse smaak van venkel? Alstublieft: rog met Zuiderse venkel en kaascrumble.

Rog in de oven

Wil je rog klaarmaken in de oven? Topidee! Aan vis in de oven heb je weinig werk. Je legt roggevleugels in een pan of ovenschaal en laat de oven z’n werk doen. Met dit recept van rogfilet met zeekraal, kerstomaat en rucolasaus zet je zo een snelle en verfijnde hap, van de oven op tafel. Heb je bladerdeeg in huis? Maak dan zeker eens onze fish pie met rog.

Heb jij een van onze recepten met rog geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker rog recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.