Papillot van pladijs met gegrilde lente-ui en pompoen

De perfecte vispapillot maken: je doet het zo

Je stopt een stukje vis, seizoensgroentjes en kruiden in wat aluminiumfolie of bakpapier en hup… de oven in! Zalig toch, hoe makkelijk, snel en smaakvol zo’n vispapillot is. Lees hieronder hoe ook jij vis in papillot perfect klaarmaakt. Met onze stap-voor-stapvideo, tips en recepten kan echt iedereen aan de slag.

Vis in papillot: van eenvoudig tot feestelijk

De vispapillot is van vele markten thuis. Je kan hem serveren op een doordeweekse avond, maar ook op de feesttafel en op de BBQ doet hij het goed. Bovendien is een vispapillot snel klaar. Afhankelijk van de dikte en de grootte van de vis in de papillot moet hij zo’n 15 à 20 minuten garen. Zeker wanneer je voor gasten kookt is dit énorm handig. Je kan de vispapillot op voorhand maken en op het moment zelf moet je hem enkel nog in de oven zetten. Ideaal!

De juiste vis in het juiste seizoen

Wil je een superlekkere vispapillot maken, dan kies je voor seizoensvis uit de Noordzee. Deze is extra smaakvol en opgevist door vissers dicht bij ons. Ga dus een keertje niet voor zalm of pangasius, maar wel voor pladijs, wijting, rode poon, zeetong of een andere vis die je kan vinden in onze seizoenskalender.

Hoe moet je zo’n vispapillot maken?

Bij een papillot wordt de vis ingepakt in een pakketje. De warme lucht circuleert in dat pakketje zodat de vis in zijn eigen vocht en stoom gaart. Op die manier blijft hij lekker sappig en behoudt de vis ook zijn structuur. Bovendien moet je geen extra vetstof toevoegen.

Vis in papillot is zeer eenvoudig te bereiden. Maar hoe maak je een goed pakketje? Enkele tips:

  • Knip een cirkel uit bakpapier. Leg de ingrediënten hier in het midden op en bind het geheel bovenaan dicht met keukentouw.
  • Geen keukentouw in huis? Knip dan een groot hart uit aluminiumfolie of bakpapier en vouw in twee. Leg de ingrediënten op één kant van het hart en vouw dicht. Rol nu de losse kantjes op tot je tegen de inhoud van de vispapillot zit.
  • Gebruik een langwerpig stuk folie of bakpapier en leg de ingrediënten in het midden. Breng de boven- en onderkant nu naar elkaar en vouw enkele keren om. Daarna vouw je ook de zijkanten een paar keer naar binnen.
  • Naast bakpapier of aluminiumfolie kan je ook koolbladeren gebruiken. Deze bind je dicht met keukentouw of steek je vast met een prikker.
  • Gebruik je zilverpapier voor de vispapillot? Zorg dat de matte kant langs buiten zit en strijk de glanzende kant in met olie, tot op enkele centimeters van de rand.

Nog enkele tips voor de smakelijkste pakketjes

  • Pak de vispapillot niet te strak in. De lucht moet ruimte hebben om te circuleren. Vouw het pakketje wel goed dicht zodat er geen stoom ontsnapt.
  • Je kan vispapillot maken in de oven, maar ook op de bbq of zelfs in de stoomkoker.
  • In een vispapillot blijft de smaak van de ingrediënten behouden, maar je kan ook extra smaak toevoegen met bouillon of wijn. Gebruik niet te veel vocht, want dan scheurt de papillot makkelijker.
  • De vis in een papillot mag uit de diepvries komen, je hoeft hem niet op voorhand te ontdooien.

Heb je een van onze recepten geprobeerd? Of maak je zelf regelmatig een vispapillot? Deel het met ons via Instagram, Facebook of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!