Vis stomen: onze tips voor het beste resultaat

Vis stomen: onze tips voor het beste resultaat

Je wil je favoriete stukje vis stomen, maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen? Wel, het is veel makkelijker dan je denkt! In deze tips en recepten ontdek je hoe je perfect gestoomde vis serveert.

Waarom vis stomen snel, lekker én gezond is

  • Vis stomen gebeurt boven hete waterdamp onder een deksel. De stoom zorgt ervoor dat vis gaar wordt. Dat gaat sneller dan koken, want damp is heter dan kokend water.
  • De snelle bereiding zorgt ervoor dat de natuurlijke smaak en de vorm van je stukje vis beter bewaard blijven. Leg de vis op een bedje van aromatische kruiden en groenten voor nog meer smaak.
  • Vis stomen is een manier van garen waarbij je geen vetstof hoeft te gebruiken.

Vis stomen: zo lukt het altijd!

Vis stomen kan je op verschillende manieren. De stoomtijd varieert naargelang het toestel, de dikte en de grootte van het stuk vis, maar het principe blijft hetzelfde. Het beste resultaat krijg je met deze 5 tips.

Welke vissoorten zijn geschikt?

Griet, rog, tarbot, heilbot, koolvis, schelvis, pollak, leng, heek, zalmforel, zalm en kabeljauw lenen zich perfect om te stomen. Vraag je vishandelaar welke vis nu op z’n best is of check de viskalender. Of je nu griet of kabeljauw in de stoomoven bereidt: stoom vis niet té lang, want dat geeft een droog en taai resultaat.

Gestoomde vis met groenten: waarop letten?

Als je andere ingrediënten zoals groenten toevoegt, moeten de gaartijden op elkaar afgesteld worden zodat alles gelijktijdig gaar is. Groenten in de stoomoven dien je vooraf te stomen op 100°C want 80°C is te laag om bepaalde groenten te garen. Ook bij het gebruik van een stoommandje is het aangewezen de groenten kort vooraf te stomen.

Hoe vis stomen in een (stoom)pan met stoommandje?

  • Breng een laagje vocht (water, bouillon en/of wijn) in een gesloten (stoom)pan aan de kook.
  • Kruid de vis af en leg in een stoommandje.
  • Plaats het stoommandje boven het vocht, sluit de pan goed af en stoom de vis gaar. Reken op ongeveer 5 minuten per 2 cm dikte van de vis.

Hoe vis stomen in een bamboe stoommandje?

In een bamboe stoommandje stoom je vis gaar in 10 tot 12 minuten. Zo ga je te werk.

  • Doe water in een pot waarop de mandjes passen. Laat het water koken. Eventueel kan je het water nog parfumeren met algen, kruiden en/of groenten.
  • Schik de (voorgestoomde) groenten in de stoommandjes.
  • Leg de vis op de groenten en zet het deksel op het stoommandje.
  • Plaats de mandjes op de pot met kokend water en stoom alles gaar.

Hoe vis stomen in de stoomoven?

Bij stoomovens is er een verschil tussen bereiding onder lage druk of onder hoge druk: bij hoge druk is de vis sneller gaar. Reken voor een gemiddeld stuk vis 5 minuten onder hoge druk en 7 minuten onder lage druk. Voor minder stevige vissoorten zet je de oven het beste op 75°C, voor de meeste vissoorten zet je hem op 80°C.

Vis in papillot

Heb je geen stoomoven of stoommandjes? Je kan ook vis stomen in een papillot van vetvrij bakpapier of aluminiumfolie. Tijdens het braadproces komen de sappen van vis en groenten vrij en vormen ze het stoofvocht. Tegelijkertijd ontstaat er stoom, waardoor de folie opbolt. De ontstane hitte gaart de vis op een gelijkmatige manier.

Belangrijke voordelen van vis stomen in een papillot

  • De vis droogt niet uit.
  • Door de luchtdichte verpakking kunnen de vrijgekomen smaakstoffen niet ontsnappen en kunnen ze zich vermengen tot een fijne smaak.

Zo ga je te werk

  • Verwarm de oven voor op 200°C. 
  • Scheur een flink stuk aluminiumfolie af (bij voorkeur drie keer zo lang als het stuk vis dat je bereidt). Zorg dat de matte kant van de aluminiumfolie naar buiten gekeerd is.
  • Bestrijk de glanzende zijde van de folie tot enkele centimeters van de rand met wat olie.
  • Verdeel de vis(filets) in gelijke stukken. Leg een stukje vis in het midden, samen met je smaakmakers (fijngesneden groentjes of stukjes aardappel, kruiden, citroen, peper, zout…). Voeg een scheutje witte wijn toe voor nog meer smaak.
  • Vouw daarna de randen van de papillot goed dicht (laat bovenaan voldoende plaats om te stomen). Zo blijft de stoom binnenin.
  • Leg de vispapillotten in een ovenschaal of bakplaat en laat ze 15 à 20 minuten garen, volgens de dikte en grootte van het stukje vis. Gebruik 1 papillote om de gaarheid te controleren. 

Onze suggestie (ook wanneer je vis op de BBQ klaarmaakt): Vispapillot ‘bouillabaisse’.

Vis stomen is een van de snelste technieken om vis te garen. Heb jij nog tips? Of ken je zelf nog een lekker visgerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.