5 tips om soep lekker én gezond te maken

5 tips om soep lekker én gezond te maken

Soep smaakt altijd. Het mooie aan soep is dat je volop ingrediënten kan combineren en bovendien is het een gezonde voltreffer. Met deze 5 tips geef je soep een extra gezonde toets. 

Past soep in een gezonde voeding?

Soep levert doorgaans weinig calorieën. Groentesoep levert vitaminen, mineralen en vezels en draagt zo bij tot een evenwichtig voedingspatroon. Mensen die regelmatig soep eten, zouden minder last hebben van overgewicht en cholesterol.

Kan soep de aanbevolen hoeveelheid groenten vervangen?

Soep alleen kan de aanbevolen hoeveelheid van 300 gram groenten per dag niet volledig vervangen. Soep is wel een goede manier om een tekort aan groenten verder aan te vullen. Bovendien is soep een handig hulpmiddel om kinderen groenten te leren eten. Minder geliefde groenten zoals selder of witloof kunnen makkelijk ongemerkt door de soep worden gemixt. Zo raken kinderen geleidelijk aan vertrouwd met de smaak en zullen ze deze groenten uiteindelijk wel lekker vinden.

5 tips om soep lekker en gezond te maken

  1. Bereid soep met minimum 400 gram groenten per liter soep.
  2. Kies bij voorkeur voor vetarme bouillon als basis van een kom verse soep. Gebruik maximum 1 bouillonblokje per liter water en volg dus niet de hoeveelheid die vermeld staat op de verpakking. Maak je zelf bouillon, schep dan het vet van de afgekoelde bouillon vooraleer je de andere soepingrediënten toevoegt.
  3. Laat nog wat groentestukjes in je soep. Soep met groentestukjes is meer verzadigend dan gemixte soep.
  4. Breng de soep verder op smaak met verse kruiden en specerijen naar keuze in plaats van met zout.
  5. Voeg bij voorkeur zo weinig extra vet (bvb. room, spekblokjes…) toe.

Extra tip

Maak je een grote portie soep in 1 keer? Laat ze dan zo snel mogelijk afkoelen zodra ze klaar is. Zet ze vervolgens in de koelkast of vries ze in kleine verpakkingen in. Warm alleen de benodigde hoeveelheid soep op. 

Meer weten?

Voor elk wat soep(s)
 

Heb jij een van onze soeprecepten uitgeprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.