Bouillong van kip met verse groentjes erbij. De kookpot in emaille staat op een houten snijplank met verse tijm erbij en een houten lepel langs.

Zelf buitengewoon lekkere bouillon maken

Een goede bouillon is de perfecte basis voor smaakvolle sauzen en soepen. Je kan hiervoor bouillonblokjes kopen in de winkel, maar zelf bouillon maken geeft je gerechten toch net dat tikkeltje extra. Ontdek hier hoe je een buitengewoon lekkere bouillon maakt!

Verschillende soorten bouillon

Bouillon is in feite het kookvocht dat overblijft na het koken van vis, vlees, kip of groenten.

  • Bij vlees-, vis- of kippenbouillon is het belangrijk dat er veel graat of bot aanwezig is. Dit zorgt voor extra smaak.
  • Voor kippenbouillon gebruik je best een volledig karkas, inclusief het vlees. Schenkel (een stuk vlees met bot) is dan weer ideaal voor runderbouillon.
  • Ga je visbouillon maken, koop je vis dan zo vers mogelijk. Graten en koppen zijn voldoende, maar volledige vissen geven de beste smaak.
  • Liggen er nog groenterestjes in je koelkast die dringend weg moeten? Deze zijn ideaal om een groentebouillon van te trekken. Heb je de bouillon niet meteen nodig, dan vries je hem gewoon in voor later.
  • Zelf bouillon maken is op zich heel simpel. Je laat de ingrediënten sudderen, giet het geheel door een zeef (eventueel met een theedoek in), en je hebt een mooie heldere bouillon.
  • Het vlees dat overblijft kan je gebruiken voor bvb. soep of een ander gerecht.
  • Tip: extra smaakmakers die je mee kan laten sudderen in je bouillon zijn o.a. laurierblaadjes, takjes tijm of rozemarijn, pepertjes en kruidnagels.
Kippenbouillon

Ga je zelf bouillon maken en een van onze recepten uitproberen? Laat het ons dan weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Smakelijk!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!