Kaasschotel

De perfecte kaasschotel in 5 stappen

Een traditie die nog altijd springlevend is: de kaasschotel. Supergezellig toch! Maar… hoe begin je eraan? Welke kazen kies je? Hoeveel kaas heb je nodig? En, wat drink je erbij? We serveren de perfecte kaasschotel in 5 stappen.

1. Je kaasschotel samenstellen: welke kaassoorten kiezen?

Voor een lekkere kaasschotel hoef je geen hele waaier aan soorten te serveren. Het is vooral belangrijk om niet enkel heel pittige of net heel neutraal smakende kazen te serveren. Voor een boeiende smaakervaring kies je een verse, een zachte, een halfharde, een blauwgeaderde en een harde kaas. Eén of twee kazen per soort is genoeg.

  • verse kaas: Mandjeskaas, Senteurs d’Automne, Regalou...
  • zachte kaas: Damse Brie, Herve kaas, Brugge Blomme, Keiemse Witten...
  • halfharde kaas: Affligem Adbijkaas, Brugge Abdijkaas, Passendale, Père Joseph, Chimay...
  • blauwe kaas: Pas de Bleu, Bleu des Moines, Bleu Gourmet...
  • harde kaas: Oud Brugge, Vieux Chimay, Nazareth...

In onze kaaszoeker vind je zeker de geknipte kazen. 

2. Hoeveel kaas heb je nodig voor een kaasschotel?

Klein hapje of grote hongerstiller? Als je je aan deze richtlijnen houdt, zit je sowieso goed:

  • hapje bij het aperitief: 50 tot 100 g per persoon
  • broodbeleg: 20 g per snee brood
  • maaltijd: 200 g per persoon
  • dessert: 100 g per persoon

3. Hoe kazen goed bewaren?

Kaas is een levend product. Dat wil zeggen dat ook de smaak evolueert. Temperatuur speelt een grote rol. Kazen bewaar je in de koelkast of in de kelder. Dek de kazen altijd goed af, anders drogen ze uit of nemen ze smaken op van andere producten. Breng de kazen een halfuur tot een uur voor je ze serveert op kamertemperatuur. Zo komt de smaak het best tot zijn recht. 

Hoe je kaasschotel mooi presenteren?

4. Hoe je kaasschotel mooi presenteren?

Zo zorg je voor een feest voor het oog

Kazen van bij ons zijn er in allerhande vormen en kleuren. Door kazen in verschillende vormen te combineren, krijg je een interessant lijnenspel.

  • Ronde en vierkante kazen halveer je eerst (zoals een taart), daarna snijd je er spietjes van.
  • Cilindervormige kazen snijd je in schijfjes. Daarna kan je ze eventueel in driehoekjes snijden.
  • Platte, lange kaasstukken worden in een punt gesneden.
  • Halfharde en harde rechthoekige kazen serveer je best in sneden of staafjes.

De kazen zien er overheerlijk uit als je ze serveert op een houten plank, leisteen of op aardewerk. Geef bij elke kaas een apart mes. Zo voorkom je dat de smaken zich vermengen.

Voorzie vlagjes met de namen van de kazen. Op die manier kunnen je gasten de kazen makkelijk herkennen.

Serveer zoete, zoute en hartige begeleiders

  • Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Brood neutraliseert en brengt de sterkste smaken in evenwicht. Zorg voor variatie: knapperig wit om een rijpe zachte kaas op uit te smeren, notenbrood voor bij de zachte schimmelkazen of een dikke plak boerenbrood voor bij de abdijkazen. Extra lekker: rozijnenbrood met de zoutere blauwschimmelkazen of een stevige oude kaas.
  • Noten, druiven en rozijnen? Natuurlijk, maar er is meer. Fruit zorgt voor verfrissing aan de kaastafel en in de mond. Denk bijvoorbeeld aan heerlijk verse vijgen. Of de heerlijk aromatische Durondeau-peer, een Belgische peer die perfect samengaat met blauwgeaderde kazen. Lekker fris: stukjes appel, verse tomaten, radijsjes, waterkers, selder of komkommer. Ook honing, mosterd, pickles, augurken en zilveruitjes geven een kaastafel extra schwung.
  • Zout en zoet zijn twee vrienden op een bord. Harde oude kazen zijn bijvoorbeeld zot van chutneys. Maar ook confituren doen het verrassend goed bij kaas. Frambozen-, peren-, pruimen-, of aardbeienconfituur… Experimenteer erop los!

5. Wat drinken bij een kaasschotel?

Bij de perfecte kaasschotel hoort uiteraard een bijpassende drank. En waarom niet die andere nationale trots, een lekker Belgisch biertje?

Bij zachte, romige kazen horen lichte bieren (pils, witbier, fruitige en kruidige bieren). Hoe lichter de kaas, hoe lichter het bier. Bij kazen die sterk afsmaken kies je het best voor trappist (dubbel of tripel), abdijbier of andere speciale bieren.

Geniet met mate. Bier van hier, met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Heb je onze tips geprobeerd of ken je zelf nog een lekkere suggestie die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.