Kaassoufflé

Bijgerecht
Type
Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(50) 30

Verwen je vrienden en familie (of jezelf!) met een smeuïge kaassoufflé. Gebruik lekkere kazen van bij ons voor het beste resultaat! Onze video geeft je extra hulp bij het maken van deze soufflé.

Ingrediënten

  • 160 g Herve kaas
  • 3 eieren
  • paneermeel
  • boter

voor de bechamelsaus

  • 600 ml melk
  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • nootmuskaat
  • een mespunt cayennepeper
  • 3 takjes verse tijm

Slaatje

  • 1 zakje frisée-sla
  • 1 Jonagold appel
  • 3 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • oude abdijkaas
  • peper en zout

Recept

Voorbereiding

Warm de melk op met nootmuskaat, cayennepeper en tijm. Verwarm het mengsel op een zacht vuur en laat alle kruiden hun smaak afgeven aan de melk. Let wel, het mengsel mag heet worden maar niet hevig koken. Laat zo’n 20 minuten pruttelen, giet door een zeef en laat afkoelen.

Boter individuele ovenvormpjes in en strooi er paneermeel in. Klop er het overtollige paneermeel terug uit. Het weinige dat aan de rand blijft hangen zal er voor zorgen dat de soufflé makkelijk kan rijzen.

Snipper de bieslook fijn.

Verwarm de oven voor op 180°C

Maak de bechamelsaus

Maak een roux van de boter en de bloem: smelt de boter in een steelpannetje. Doe er de bloem bij en roer met de garde.
Laat het mengsel een beetje opdrogen in het pannetje, tot je de geur van koekjes waarneemt.

Giet er beetje bij beetje de afgekoelde gekruide melk bij en roer telkens het mengsel glad.
Breng al roerend aan de kook, op matig vuur.
Laat de saus indikken en laat nog enkele minuten doorkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt.

Maak het soufflémengsel

Snijd de kaas in stukjes. Neem de bechamelsaus van het vuur en voeg de kaas toe. Roer tot de kaas is gesmolten. Breng op smaak met peper & zout en eventueel nog extra nootmuskaat.

Voeg de bieslook toe aan de saus.  

Splits de eieren.  
Roer 3 dooiers door de kaassaus en klop de eiwitten stijf.

Als de saus al wat is afgekoeld spatel je 1/3 van het eiwit door de kaassaus, daarna voorzichtig het overige eiwit. Het tweede gedeelte zal de soufflé zijn volume geven.

Verdeel het soufflémengsel over de ovenvormpjes en strijk de bovenkant glad.

Plaats in het midden van de oven en bak ongeveer 30 minuten op 180°C goudbruin. (hete lucht)
Doe de oven niet te vaak open.

Maak de salade

Meng voor de vinaigrette de 2 el olijfolie met 1 el balsamicoazijn en kruid met peper en zout. Spoel de frisée sla en zwier droog.

Snijd de appel in 4, verwijder het klokhuis en snijd in julienne.

Meng de sla met de vinaigrette en de appel. Rasp nog wat kaas over de salade voor een extra toets.

Afwerking

Serveer de soufflé onmiddellijk met het slaatje.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.