Hoe je minder eten weggooit én geld bespaart

Hoe je minder eten weggooit én geld bespaart

De Belg gooit veel eetbaar voedsel weg. Gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg per jaar. Jammer, want het is slecht voor de portemonnee én het milieu. Met deze 4 basistips gooi je niet snel meer eten weg.

4 manieren om minder voedsel te verspillen

Begrijpelijk hoor, die voedselverspilling. Je hebt een onvoorspelbaar drukke agenda, in de winkel weet je niet hoeveel iedereen zal eten, en net wanneer de honger begint te knagen word je verleid door al het lekkers in de winkelrekken. Weggooien lijkt dan de enige optie, maar wij hebben een beter plan.

Maak een boodschappenlijstje

  • Organiseer je koelkast zodat je makkelijker het overzicht bewaart.
  • Maak een weekplanning en ga met je lijstje naar de winkel. Koop alleen wat je echt nodig hebt. 
  • Winkel niet met een lege maag.

Lees hier nog meer tips om slim te winkelen.

Bewaar je verse producten op de juiste plaats

  • Door verse producten correct te bewaren in de koelkast, blijven ze langer goed. Onze productfiches maken je wegwijs in de juiste bewaarmethode per groente- en fruitsoort. Check ook onze tips om vis en vlees optimaal te bewaren.
  • Om zowel voedselverspilling als voedselvergiftiging tegen te gaan, is het belangrijk om de houdbaarheidsdatum op het etiket van een voedingsmiddel juist te interpreteren.

Kook zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden

  • Ga aan de slag met seizoensproducten van bij ons. Ze zijn niet alleen lekkerder en goedkoper. Ook zijn ze verser omdat ze vaak een kortere weg hebben afgelegd om in je keuken te belanden. Bekijk onze handige groente-fruit- en viskalender.
  • Ga ook eens langs bij een hoeveverkooppunt in je buurt: wat de boer aanbiedt, is altijd in seizoen, supervers en vaak kan je er bijvoorbeeld tweedekeuze groenten of fruit kopen. Misschien net iets minder mooi, maar zeker even lekker.
  • Laat je tafelgenoten zelf hun eten opscheppen, dan nemen ze wat ze lusten en op krijgen.

Wees creatief met restjes

Gooi niet meteen je overschotjes weg. De restjes die je na een maaltijd overhoudt, kan je later met enige creativiteit omtoveren tot een nieuw gerecht.

Tip: voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie.

Deel jouw tips om minder voedsel te verspillen met ons

Ga jij een van onze recepten proberen? Of heb je zelf nog tips om minder eten weg te gooien? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Bron cijfers voedselverspilling: Factsheet voedselverspilling bij de consument