Een heerlijke homemade broodpudding staat op een marmer aanrecht in een witte ovenschaal. Hij is al aangesneden en een stukje uit de vorm genomen. Om de foto meer boddy te geven ligt er een eitje, flesje melk, stukje peperkoek en bloemsuiker naast.

Broodpudding: geef oud brood een tweede leven

Gooi jij je restjes oud brood in de vuilnisbak? Niet doen, je kan er namelijk nog heerlijke broodpudding mee maken. Wij leggen uit hoe. Van een klassieke broodpudding tot een hartige variant: met onze tips en broodpuddingrecepten tover je oud brood om tot een nieuw gerecht.

Hoe broodpudding maken?

We ontvangen regelmatig vragen over broodpudding. We verzamelden hier de meestvoorkomende.

Wat is broodpudding?

Broodpudding (ook wel bodding genoemd) is een lekkernij die vooral in België en Nederland gekend is. Het gerecht zou in de middeleeuwen ontstaan zijn. Broodpudding wordt gemaakt van restjes brood, melk, eieren, suiker en rozijnen en kan als ontbijt, snack of dessert gegeten worden.

Een heerlijke homemade broodpudding staat op een marmer aanrecht in een witte ovenschaal. Hij is al aangesneden en een stukje uit de vorm genomen. Om de foto meer boddy te geven ligt er een eitje, flesje melk, stukje peperkoek en bloemsuiker naast.

Welk brood gebruik je voor broodpudding?

Wit brood geeft het beste resultaat, maar eigenlijk kan je elke soort brood gebruiken. Verwerk dus gerust je bruin brood, sandwiches, croissants en stokbroden in je broodpudding. Let wel: het moet oud brood zijn, dat zal het best het eiermengsel absorberen. Verkies je een krokantere, drogere broodpudding? Ga dan voor een lage ovenschotel. Houd je net van die romige structuur, gebruik dan een diepe schaal.

Hoe maak je broodpudding?

Broodpudding maken, dat doe je door (oud) brood te weken in melk. Zodra het brood geweekt is, kan je de andere ingrediënten en smaakmakers (bijvoorbeeld kaneel, vanillesuiker…) toevoegen. Ons basisrecept voor broodpudding en onderstaande video helpen je op weg.

Hoelang moet broodpudding in de oven?

Afhankelijk van de hoeveelheid die je bakt, mag je rekenen op 45 à 60 minuten. Controleer regelmatig, de baktijd hangt ook van het type oven dat je gebruikt. Controleer met een mes of het beslag uitgebakken is.

Hartige broodpudding, is dat lekker?

Ja! In een hartige broodpudding kan je bijvoorbeeld perfect een restje kaas en ham verwerken. Ook lekker: voeg een restje gestoofde prei, gekookte broccoli of spinazie toe aan je broodpudding. Kruid bij met wat peper, zout, nootmuskaat en eventueel wat cayennepeper. Een slaatje erbij, en je hebt een lekker lunchgerecht.

Tip: broodpudding bakken met bio- of hoeveproducten

Van alle ingrediënten die in de bovenstaande recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle verkooppunten in je buurt.

Ken jij nog recepten voor broodpudding?

Of heb jij een van onze gemakkelijke broodpuddingrecepten klaargemaakt? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons en #melkmoment. Wij zijn benieuwd naar jouw creaties!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest voor de laatste weetjes!