Vrouw kijkt in koelkast

Bewaar voedsel veilig en correct in je koelkast

Hou het veilig, netjes en koel. Ook in je koelkast. Als je je voedsel slim bewaart, moet je minder weggooien en heb je minder kans om ziek te worden. De schuldigen zijn ziekteverwekkende bacteriën en schimmels die goed gedijen in een slordige, vochtige en warme omgeving.

Vrouw kijkt in koelkast.

Wat hoort er in de koelkast?

Verse producten zoals vlees, kip, vis, eieren, kaas, yoghurt, geopende melkverpakkingen, smeer- en bereidingsvet, bladgroenten, voorgesneden groenten en fruit en alle producten waarop staat ‘Gekoeld bewaren’. Niet alle groenten en fruit horen in de koelkast.

Check regelmatig de temperatuur in je koelkast

De ideale koeltemperatuur is 4°C. Met een koelkastthermometer, te koop in het grootwarenhuis, kan je makkelijk controleren of de temperatuur in je koelkast juist is ingesteld. Leg de thermometer in het midden van de koelkast. Lees de temperatuur af na ongeveer anderhalf uur. Stel indien nodig de knop bij op de juiste temperatuurstand. Hoe hoger het getal op de knop, hoe lager de temperatuur in de koelkast. In normale omstandigheden voldoen stand 3 (op een schaal van 5) of 6 (op een schaal van 10). Bij temperaturen boven de 7 °C krijgen ziekmakende bacteriën en schimmels meer kans om zich te ontwikkelen en neemt de kans op voedselbederf en een voedselvergiftiging toe. Schep restjes over in een bewaardoos met deksel en laat ze snel afkoelen in een bakje of pan met een laagje koud water alvorens ze in de koelkast te zetten. Anders stijgt de temperatuur in je koelkast.

Hou orde in je koelkast

Hanteer het principe van ‘first in, first out’. Zet producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan in je koelkast. Hou zoveel mogelijk dezelfde indeling aan en stapel goed zodat je alles snel kan vinden. Bewaar groenten en fruit in de groenteladen. Zet vlees en vis op de koudste plek in de koelkast, meestal midden of onderin de koelkast boven de groentelades. De deur is het minst koud omdat deze regelmatig open gaat. Dek alles goed af om uitdroging en lekkage op andere producten te vermijden. Haal enkel uit de koelkast wat je nodig hebt en zet de rest snel terug. Bederfbare producten die langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan, zijn niet meer te vertrouwen. Laat de koelkast nooit openstaan en let erop dat je ze telkens goed sluit nadat je er iets hebt uitgehaald.

Hou het netjes

Kijk wekelijks na of er iets moet worden weggegooid. Check de houdbaarheidsdatum. Gooi producten weg zodra ze beschimmeld zijn of vreemd ruiken. Maak de koelkast minstens één keer per maand schoon met water en een reinigingsproduct en droog ze met een schone doek. Dat is belangrijk om de groei van bacteriën en schimmels tegen te gaan maar ook om geurtjes te vermijden.

Tips over voedselveiligheid en bewaring

Wat te doen als de koelkast uitvalt?

 Hoe voeding bewaren in de koelkast