Verse spruitjes liggen uitgerold op marmere keukenaanrecht, klaar om aan de slag te gaan.

Hoe spruitjes bewaren?

Als de winter in aantocht is dan kijken wij uit naar de verse spruitjes. Het goede nieuws is dat spruiten lang bewaren. En het slechte nieuws is dat… hmm, neen, wat spruiten betreft is er geen slecht nieuws.

Hoelang blijven spruitjes goed?

  • In de koelkast zijn spruiten tot 7 dagen houdbaar.
  • Buiten de ijskast blijven ze tot 3 dagen lekker vers. 
  • Spruitjes invriezen kan ook. Zo kan je ze tot 12 maanden bewaren.
Snelle hutsepot met gekookte ham

Spruitjes bewaren doe je zo

Bewaar de niet schoongemaakte spruiten in een open zak in de groentelade van de koelkast. Daar is de temperatuur het laagst. Wil je ze liever buiten de ijskast bewaren om plaats te besparen, leg de spruitjes dan op een donkere, koele plek.

Was de spruitjes pas op het allerlaatste moment. Zo verwelken de blaadjes niet. 

Spruitjes invriezen

Om spruitjes in de diepvries te bewaren moet je ze eerst even blancheren vooraleer ze in te vriezen (-18°C). In een goed afgesloten bakje of plastic zak blijven ze zeker een jaar goed.

Vries ze niet allemaal samen in, maar verdeel de spruiten per portie. Hou ook een portie met een handvol spruitjes apart. Die zullen goed van pas komen in een soep van groene spruitjes of brussels spruitenpotje of hutsepot van vergeten groenten en rookworst

Spruitjes blancheren, hoe doe je dat?

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en dompel de spruitjes een 3-tal minuutjes onder. Nadien goed afspoelen onder koud water. Dep de spruiten voorzichtig droog met een propere keukenhanddoek en ze zijn klaar om in te vriezen.

Door de spruiten te blancheren worden ze overigens een tikkeltje zoeter; en daar is nog niemand kwaad om geworden.  

Spruiten met gele bladeren, zijn die nog oké?

Zeker. Het steeltje en de buitenste bladeren van spruitjes worden gewoon snel gelig. Gooi die spruitjes zeker niet weg, ze zijn nog prima. Gewoon het steeltje proper maken en de buitenste bladeren verwijderen en ze zijn weer zo goed als nieuw.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van alle ingrediënten die in onze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Probeerde jij een van onze recepten met spruitjes? Of ken je nog een gerecht met spruitjes of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!