mayonaise

Zelf de beste mayonaise maken

Een portie Belgische frietjes met mayonaise, superlekker! En als je kiest om de mayonaise zelf te maken, smaakt alles nóg beter. Je kan aan het kloppen gaan met de garde of het zware werk overlaten aan je staafmixer. Hoe dan ook, met deze tips zal jij de allerbeste mayonaise maken.

Stap voor stap mayonaise maken

Mayonaise maken is op zich niet moeilijk. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig, enkele minuutjes werk et voilà: je zelfgemaakte mayonaise is een feit.

Recept voor mayonaise:

1. Roer een of twee eidooiers los en meng ze met een eetlepel mosterd.

2. Giet een heel klein beetje olie bij het mengsel terwijl je stevig blijft kloppen.

3. Druppel er een scheutje azijn of citroenolie door en blijf kloppen.

4. Blijf ten slotte beetje bij beetje olie toevoegen en (verrassing): kloppen.

5. Ga door tot de massa de gewenste dikte heeft en kruid af met peper en zout.

In dit filmpje zie je stap voor stap hoe je zelf mayonaise moet maken:

Word je helemaal geschift van mayonaise maken?

Het enige wat er kan misgaan tijdens het mayonaise maken, is dat het geheel begint te schiften. Dit betekent dat de olie zich niet mengt met de andere ingrediënten en dus in kleine “deeltjes” uit elkaar valt. Met deze tips vermijd je het schiften van de mayonaise:

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Gebruik de juiste olie: arachide-, zonnebloem- of maïsolie. Deze zijn niet te dik en hebben bovendien een neutrale smaak. Notenolie daarentegen gebruik je beter niet om mayonaise te maken.
  • Voeg de olie beetje bij beetje toe en wacht telkens totdat hij helemaal is opgenomen door de eidooier. En de gouden regel is nog steeds: blijven kloppen!
  • Je kan ook mayonaise maken met de mixer. Doe de ingrediënten dan in een hoge beker en zet de staafmixer op de bodem. Mix tot je merkt dat de massa begint te binden (de mayonaise krijgt een lichter kleurtje) en ga met je mixer langzaam omhoog. Op het einde ga je nog een paar keer op en neer met de mixer.
  • Is je mayonaise niet geschift, maar wel te dun? Klop dan in een aparte kom een eidooier los en voeg hier al kloppend de dunne mayonaise aan toe.
  • Is je mayonaise juist te dik? Verdun hem dan met een klein beetje water. Goed kloppen en niet te veel water in één keer toevoegen.

Is je mayonaise toch geschift? Geen paniek, deze twee middeltjes kunnen misschien nog helpen:

  • Probeer eerst om een halve eetlepel water op kamertemperatuur toe te voegen aan de mayonaise voor de binding.
  • Niet gelukt? Klop dan in een nieuwe kom een eidooier, een lepel mosterd en wat zout los. Voeg in kleine hoeveelheden de mislukte mayonaise toe terwijl je roert. Zo zou de massa opnieuw moeten binden.

Meer mayonaisetips

  • Zelfgemaakte mayonaise kan je ongeveer een week bewaren in de koelkast, in een luchtdichte pot.
  • Je kan ook gewone mayonaise maken en deze pimpen met geroosterde knoflook; verse of geroosterde kruiden zoals dille (heerlijk bij gerookte zalm), munt (ideaal bij een salade met groentjes), peterselie, paprikapoeder of kappertjes (ook erg lekker bij vis); gesnipperde ui of sjalot.
  • Je kan een lichte mayonaise maken door witte, neutrale yoghurt toe te voegen. Wel niet te veel: de verhouding 1/3 yoghurt, 2/3 mayonaise is zeker voldoende. 

Vind jij het leuk om zelf mayonaise te maken? Of verkies je toch de variant uit een potje? En bij welke gerechten eet jij het liefst een flinke schep mayonaise? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.