Bladerdeeg met spiegeleitje

Hoe eieren in de oven klaarmaken?

Eitjes kan je op verschillende manieren bereiden. Je kan ze bakken, koken of pocheren in een pannetje, maar een ei in de oven klaarmaken is ook perfect mogelijk. Wil je weten hoe lees dan snel verder. Ga aan de slag met onze recepten en laat je tafelgenoten genieten van de lekkerste ovengerechten met eieren.

Cloud eggs met ham en kaas

Een ei in de oven bereiden: zo ga je te werk

Eieren in de oven klaarmaken is gemakkelijker dan je denkt. Van bakken, koken tot pocheren: we leggen het je hieronder allemaal uit.

Hoe een ei bakken in de oven?

Of het nu spiegelei, een roerei of een omelet is: een ei in de oven bakken lukt prima! Het voordeel: je kan een grotere hoeveelheid tegelijk klaarmaken. Voor het bakken van een ei uit de oven gebruik je best een hoge pan, een metalen bak/muffinvorm, ramekins (kleine ovenschaaltjes) of een ovenschaal. Dit zijn de basisprincipes:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Vet de pan, bakvormpjes, potjes of ovenschaal in met wat vetstof.
 • Breek 1 of 2 eieren in je vormpje of meerdere eieren in het geval van een pan of ovenschaal en kruid af met peper en zout. Let er bij een spiegelei op dat de dooier heel blijft. Bij een omelet klop je de eieren eerst even los.
 • Plaats het vormpje, de pan of de schaal in de oven.
 • Bereidingstijd voor een spiegelei: tussen de 12 à 15 minuten; voor een roerei: tussen de 8 à 10 minuten, haal ze uit de oven, roer door elkaar en laat nog zo’n 8 minuten verder bakken. Een omelet laat je zo’n 15 minuten bakken.

Een ei uit de oven in een muffinvorm is een leuk gerecht om samen met kinderen te maken. Wedden dat onze eimuffins op hun favorietenlijstje zullen staan?

Ei muffins

Hoe eieren koken in de oven?

Een ei koken kan natuurlijk gewoon in een pannetje op het vuur of met een eierkoker. Eieren koken in de oven is vooral een handige manier om een grotere hoeveelheid eieren tegelijk te koken. Extra voordeel: de textuur is iets romiger dan bij eieren die je in water kookt. Het enige wat je nodig hebt, is een metalen muffinbakvorm of ramekins waar je de eieren in legt. Dit moet je doen:

 • Verwarm de oven voor tot 160 graden.
 • Plaats de eieren in de muffinbakvorm en zet ze 30 minuten in de oven.
 • Haal ze daarna uit de muffinvorm en laat ze schrikken onder koud water zodat het kookproces stopt. Tip: eitjes uit de oven zijn heet, gebruik een lepel of een ovenhandschoen om ze vast te nemen.
Gekookt eitje met speksoldaatjes

Hoe eieren pocheren in de oven?

De eenvoudigste manier om 1 ei te pocheren is nog steeds in een pannetje met kokend water. Eieren pocheren in de oven is aangewezen als je meerdere eitjes tegelijk klaar wil hebben. Nu, de ene oven is de andere niet. Probeer deze techniek eerst even uit met 2 eieren vooraleer je meerdere eieren gaat pocheren. Oefening baart kunst!

 • Verwarm de oven voor tot 170 graden.
 • Gebruik een metalen muffinbakvorm, vet de randen van elk vormpje in met wat vetstof en doe in elk vormpje een eetlepel water.
 • Breek de eieren voorzichtig in het midden van elk vormpje.
 • Zet zo’n 10 à 12 minuten in de oven, dan is de dooier nog lekker zacht. Houd de eieren in de gaten. Als het eiwit verkleurd is van transparant naar wit en stevig aanvoelt, zijn de eieren gaar.
 • Haal je bakblik uit de oven en laat 1 minuut rusten. Haal de eitjes dan voorzichtig uit de vormpjes met een lepel of spatel en laat ze wat uitlekken op keukenpapier.

Tip: koken met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in deze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij je ingrediënten graag recht van bij de boer? Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Probeerde je een van onze gerechten met eitjes in de oven?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram en post een leuke foto met #lekkervanbijons. Heb je zelf nog tips voor heerlijke ovengerechten met eieren? Ook dat horen we graag!

Blijf op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!