Gebakken hondshaai op een bedje van rode biet met mierikswortelcrème en enkele kappertjes. Een feestbordje om je menu perfect mee te starten.

4 redenen om hondshaai op het menu te zetten

Je wil je tafelgenoten verrassen met een vis die ze niet vaak eten? Of zelfs helemaal nooit? Maak eens hondshaai klaar. Het visvlees is superzacht, boordevol smaak en overheerlijk in elke bereiding. Laat deze tips en recepten met hondshaai niet aan je voorbij gaan.

Hondshaai, kids zien er geen graten in

Het vertrouwen van onze vissers in hondshaai is groot. Het is een vis van bij ons met een rotsvaste kwaliteit en een stabiele aanvoer. Hij wordt, onder andere, in de Noordzee gevangen. In tegenstelling tot andere haaiensoorten is het geen bedreigde soort. Er wordt niet specifiek op hondshaai gevist, maar op zeetong, pladijs en zeeduivel, waarvan hondshaai een bijvangst is. Niet alleen vissers houden ervan. Ook kinderen zijn er verzot op. De reden: deze vinnige zwemmer heeft geen graten. En natuurlijk: haai op het menu, hoe cool is dat? 

Hondshaai is smaakkampioen in elk seizoen

Deze lekkere krachtpatser is 365 dagen in topvorm. Bij hondshaai hoeft je dan ook nooit te twijfelen: hij is altijd in seizoen. Het is bovendien een magere vissoort (gemiddeld 0,7 g vet per 100 g visvlees) en een prima alternatief voor rivierpaling. Paling in het groen, maar ook alle andere palinggerechten zijn toepasbaar op hondshaai.

Hondshaai bakken en garen, een makkie met deze tips

Gebakken hondshaai is een echte delicatesse. Hou een oogje in het zeil, want, net als bij de meeste vissoorten, is niet te lang garen de boodschap. Om te bakken, dep de vis goed droog. Bak aan beide kanten, afhankelijk van de dikte, 1 à 2 minuten in voldoende vetstof. Kruid pas na het bakken met peper en zout.

Hondshaai klaarmaken, da’s een zee aan bereidingsmogelijkheden: stoven, stomen, grillen, in ovenschotels, op de barbecue... Dankzij de stevige structuur is hondshaai ook perfect voor vissoep. Of maak zelf nuggets van hondshaai, de kinderen steken graag een handje toe. 

Ga jij hondshaai klaarmaken? Laat het ons weten

Ken je zelf nog tips of een lekker hondshaai recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!