Vis op de BBQ

Vis op de BBQ

Vis op de BBQ? Altijd een goed idee! Verbaas je tafelgenoten met deze originele BBQ-recepten en gebruik onze tips en trucs voor de allerlekkerste visBBQ.

Welke vis is lekker op de BBQ?

 • Wil je vis grillen op de barbecue? Kies voor stevige vissoorten. Denk maar aan zeeduivel, zalm, zeewolf, makreel, rode poon, hondshaai… Je kan ze meteen op de grill roosteren en ze vallen niet zo snel uit elkaar. Met stevige vis kan je ook makkelijk visbrochettes maken. Langoustines en andere schelp- of schaaldieren kunnen ook zo op de barbecue.
 • Bereid je een vispapillot? Dan kan je een vis naar keuze gebruiken. Filets en haasjes zijn ideaal.

Koop bij voorkeur verse vis voor de BBQ. Gebruik je diepvriesvis? Laat hem volledig ontdooien. Enkel als je een papillot klaarmaakt, hoef je de vis niet vooraf te ontdooien.

Hoe vis op de BBQ grillen?

 • Zorg ervoor dat de barbecue eerst goed op temperatuur is voor je begint te grillen.
 • Wrijf zowel het barbecuerooster als de vis in met een dun laagje (olijf)olie. Zo voorkom je dat je vis aan het rooster blijft kleven. Tijdens het grillen kan je de vis, indien nodig, nog wat bestrijken met olie.
 • Leg de vis zo op de grill dat je hem gemakkelijk kan omdraaien zonder hem te beschadigen. Kleine vissen leg je op ongeveer 8 cm van de hittebron en grote stukken op 15 cm.
 • Gril de vis kort langs beide zijden. Draai hem in twee verschillende richtingen voor een mooi ruitjesmotief. Je kan de vis ook op een stuk aluminiumfolie of in een geperforeerd schaaltje leggen. Zo bescherm je hem tegen de hitte en vermijd je dat hij aan de barbecue kleeft.

3 grilltips

 • Rooster je een volledige vis? Maak enkele inkepingen in de breedte en langs beide zijden. Zo kan de warmte sneller in de vis doordringen en wordt de vis gelijkmatig gebakken. Leg de staart niet te dicht bij de hete kolen. Het vlees is hier dunner en bakt veel sneller dan de rest. Gebruik ook een visklem. Je kan de vis dan makkelijk in één keer omdraaien.
 • Geef nog meer smaak aan je vis met een verrukkelijke marinade! Je vis een halfuur marineren volstaat.
 • Wil je na de vis ook nog vlees of groenten grillen? Snijd een citroen in twee, maak een inkeping en ga ermee over het warme barbecuerooster. Zo verwijder je de vissmaak die op het rooster zou kunnen hangen.

In de video hieronder leer je hoe je heek op de BBQ moet klaarmaken. Zeker proberen!

Hoelang moet vis garen op de BBQ?

Vis heeft geen lange gaartijd nodig op de barbecue. Een aantal minuten grillen langs beide zijden volstaat. Hoe weet je of je vis perfect gebakken is? Als de vis nog vastgekleefd zit aan het rooster ben je te vroeg. Het vlees van de vis mag zeker niet meer doorzichtig zijn. Prik met een spies in het dikste deel van de vis. Glijdt de spies er gemakkelijk in? Dan is ie klaar!

Visbrochettes op de BBQ?

Fan van visbrochettes? Zo stel je je eigen brochettes samen:

 • Kies voor stevige vissoorten.
 • Gebruik platte of dubbele brochetteprikkers. Laat houten brochetteprikkers vooraf even weken in water. Zo zullen ze niet verbranden tijdens het grillen.
 • Rijg afwisselend visblokjes met groenten naar keuze (bv. courgetteschijfjes, champignons, kerstomaatjes, stukjes paprika…) op de brochetteprikker.
 • Smeer je visbrochettes lichtjes in met wat olie en/of marinade en leg ze op het rooster.

Visbrochettes zijn altijd een winner op de barbecue. Probeer zeker onze zeeduivelspiesjes met tomatencoulis eens.

Hoe vis in papillot klaarmaken op de BBQ ?

Vis in papillot klaarmaken op de barbecue is de makkelijkste manier om vis op de barbecue te garen. Vis in papillot is bovendien snel klaar en vetarm. Omdat alle smaken mooi samenkomen, krijg je een echte smaakbom op je bord.

 • Scheur een flink stuk aluminiumfolie af (bij voorkeur drie keer zo lang als het stuk vis dat je bereidt). Zorg dat de matte kant van de aluminiumfolie naar buiten gekeerd is.
 • Bestrijk de glanzende zijde van de folie tot enkele centimeters van de rand met wat olie.
 • Leg dan je stukje vis in het midden, samen met je smaakmakers (fijngesneden groentjes of stukjes aardappel, kruiden, citroen, peper, zout…). Voeg er ook een scheutje witte wijn of wat lookboter aan toe voor nog meer smaak.
 • Vouw daarna de randen van de papillot goed dicht. Zo blijft de stoom binnenin.
 • Leg de papillot op het barbecuerooster en laat 10 tot 15 minuten garen, volgens de dikte van je vis.

Maak je vispapillotten op voorhand klaar en win tijd. Bewaar ze in de koelkast tot je ze gaat bakken. Graag zelf aan de slag met deze smaakpakketjes? Onze suggestie: Vispapillot ‘bouillabaisse’.

Nog meer tips voor een veilige en gevarieerde BBQ?

Vinnige visrecepten voor de BBQ

Vis bereiden op de BBQ is makkelijk. Op een brochette, in papillot, als filet of in zijn geheel, maak hem klaar zoals je zelf wil. Start het feest alvast met bruschetta’s met vissalade. Gril de bruschetta’s even kort op de BBQ voor een extra knapperig resultaat en happen maar!

Heb jij een van onze recepten geprobeerd? Of ken je zelf nog BBQ-tips die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
 • De nieuwste foodtrends
 • Seizoensrecepten
 • Handige kooktips
 • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.