Vinaigrette maken doe je zo

Vinaigrette maken doe je zo

Een lekkere vinaigrette maken is supersimpel, en maar goed ook. Als de zon schijnt dan wil je zo snel mogelijk aan de tuintafel zitten, toch? Dan heb je geen zin in een ingewikkeld recept. Vinaigrettes zijn de ideale smaakmakers voor slaatjes, pasta’s en andere koude gerechten. Deze beproefde recepten moet je zeker proeven. Eerst op de lijst mosterdvinaigrette.

Een goede vinaigrette maken: wat is het geheim?

Een klassieke vinaigrette wordt ook wel eens mosterdvinaigrette genoemd. Het geheim van elk vinaigrette-recept is de verhouding. Die moet ongeveer 3:1 zijn. Per 3 delen olie gebruik je 1 deel wijnazijn. 

Dit heb je nodig om vinaigrette te maken:

  • 1 el mosterd
  • 6 el olie (olijfolie of zonnebloemolie)
  • 2 el wijnazijn (rode of witte)
  • peper & zout

Zo ga je te werk:

  • Meng mosterd en azijn in een kom
  • Roer de olie erdoorheen en blijf roeren tot de saus wat dikker is
  • Kruid met peper en zout 

Pimp je vinaigrette-recept

Nu je weet hoe je een mosterdvinaigrette maakt, kan je eindeloos beginnen variëren: 

  • Voeg fijngesnipperde ajuin toe voor extra punch; of
  • gebruik citroensap in plaats van wijnazijn voor een frisse toets in je salade; of
  • maak vinaigrette met honing in plaats van mosterd voor een zachte zoete smaak; of
  • gebruik honing én mosterd voor het ultieme smaakevenwicht; of
  • gebruik balsamicoazijn, gehakte verse basilicum en geroosterde gehakte pijnboompitten voor een vinaigrette met Italiaanse flair.

Kortom het vinaigretterecept van je dromen ontwerp je zelf. Zolang je de ‘olie en zuur’-verhouding in het oog houdt, kan je spelen met smaken. Koriander, munt, look of peterselie? Tuurlijk, proberen maar!

Herfstsalade van witloof met vinaigrette

Wat is het verschil tussen vinaigrette en dressing?

De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen vinaigrette en dressing ook hetzelfde? Het antwoord is: ja, maar ook neen. Dat zit zo: een dressing is een koude saus op basis van olie. Vinaigrette is de naam van een Frans recept voor dressing op basis van olie én azijn. Elke vinaigrette is dus een dressing, maar niet elke dressing is een vinaigrette. De term vinaigrette wordt doorgaans gebruikt voor alle dressings op basis van olie en azijn.

Hoe vinaigrette bewaren?

Een zelfgemaakte vinaigrette kan je enkele weken in de koelkast bewaren. Vergeet niet te schudden voor gebruik.

Heb jij een van onze gerechten geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker vinaigrette recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons. 

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.