Rösti's met boerenham, verse kruiden, kaas en zureroomdip

Zelf rösti maken: de patat van een andere kant

Kooktips

Wist je dat rösti een van de nationale gerechten van Zwitserland is? Om te proeven van deze heerlijke aardappelkoekjes hoef je niet naar Zwitserland te gaan. Je kan uiteraard zelf ook rösti maken met patatjes van bij ons. Wij helpen je graag op weg met handige tips en recepten.

Wat is een rösti en waarop moet je letten bij de bereiding?

De rösti is een aardappelpannenkoek die je maakt van geraspte aardappelen. Je kan rösti maken in de oven of in de pan en je kan naar hartenlust andere ingrediënten toevoegen (zoals ui, spekblokjes of een eitje).

  • Gebruik bloemige aardappelen om rösti te maken. Deze zorgen voor een krokant buitenlaagje en een zachte binnenkant. Je kan ook vastkokende aardappelen gebruiken, maar dan heeft je rösti een stevigere structuur.
  • Schil de rauwe aardappelen, rasp ze en leg op een handdoek. Knijp het vocht uit de geraspte aardappelen en spoel ze zeker niet af. Dan verwijder je het zetmeel en dat zorgt er net voor dat de rösti niet uit elkaar valt tijdens het bakken.
  • Rasp de aardappelen in porties die je ook meteen bakt. Als je te lang wacht met bakken worden de aardappelen bruin en laten ze meer vocht los. De rösti die klaar is kan je warm houden in een oven van 120°C.
  • In plaats van rauwe aardappelen te gebruiken kan je ze ook voorkoken. Kook de aardappelen in de schil tot ze nét niet gaar zijn. Zodra ze afgekoeld zijn, kan je ze pellen en raspen. Je rösti zal zo sneller gaar zijn tijdens het bakken.
  • Voor extra binding kan je een losgeklopt eitje door de geraspte aardappelen roeren.
Aardappelen schillen

Rösti maken: zo ga je aan de slag

  • Ga je rösti maken in de oven? Vet dan een ovenschaal in en schep hierin het aardappelmengsel. Druk goed aan zodat de rösti overal even dik is. Zet in een oven van 180°C en controleer na 25 minuten of de aardappelen gaar zijn door erin te prikken met een vork. Voelt de rösti nog hard aan? Dan mag hij langer in de oven.
  • Eerder fan van rösti in de pan? Doe wat vetstof in de pan, voeg de rösti toe en druk stevig aan. Draai de pannenkoek om zodra zich onderaan een harde korst vormt. Zet het vuur eventueel iets lager zodat de rösti goed kan garen zonder aan te bakken.
  • Je kan in de pan één grote rösti maken en die omdraaien met behulp van een bord, of je kan verschillende kleine rösti-rondjes maken. Tip: gebruik metalen kookringen om allemaal rondjes van dezelfde grootte te maken.
  • Nog een tip voor rösti in de pan: gebruik maïsolie of geklaarde boter. Deze kunnen hoge temperaturen verdragen zonder de rösti aan te branden. Geklaarde boter maak je trouwens makkelijk zelf. Smelt een blokje boter, laat dit doorkoken en 10 minuten rusten. Vervolgens schep je het bovendrijvende vet eraf: dit is je geklaarde boter.

Tip: koken met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag aardappelen rechtstreeks bij een hoeve of via een aardappelautomaat in jouw buurt? Je vindt hier alle verkooppunten in Vlaanderen.

Zin gekregen om zelf rösti te maken?

Haal je smartphone dan maar boven en deel jouw rösti-gerechten met ons via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Of meng jij nog andere ingrediënten door je geraspte aardappelen? Ook dat horen we graag! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!