Wok à la Waldorf

Welk stukje kip voor welke bereiding?

Koop jij een volledige kip en maak je met de verschillende delen verrassende gerechten? Of ga je liever aan de slag met filets of de bouten? Ontdek hier wel stukje kip geschikt is voor welke bereiding.

Kipfilet

De kipfilet is het borstdeel van de kip. Het is een zeer mager en licht verteerbaar stukje wit vlees. Met een kippenhaasje serveer je een verfijnd stukje van de borstfilet. Dat je met kipfilet alle kanten op kan, ontdek je in deze recepten.

(Gevulde) kipfilet in de oven

Zo’n kipfilet in de oven, lekker puur, smaakt altijd. Ook een gevulde kipfilet is kiplekker! Snijd hiervoor de kipfilets in de lengte open, maar niet volledig middendoor. Vul ze met kruidenkaas of een vulling naar keuze. Of wat dacht je van een papillot met kip in de oven?

Kipfilet in de grill- of braadpan

Hou jij ook van een krokant en smakelijk korstje? Met onze tips leer je kip bakken als een pro en blijft je stukje kip mals en sappig. Reken op 7 à 10 minuten bakken.

Kipfilet in de wok

Snijd de kipfilets in reepjes of blokjes en bak ze zo’n 5 minuten op een hoog vuur, tot ze gaar en goudbruin zijn. Check onze bereidingstips voor de lekkerste wok met kip.

Kipfilet op de BBQ

Je stukje kipfilet garen in een papillot is een makkelijke manier om kip op de barbecue klaar te maken. Je kan je filets natuurlijk ook grillen. Vind hier nog meer tips en recepten voor kip op de BBQ.

Kippenbouten, drumsticks en kippenvleugels

Met de kippenbout wordt de volledige poot van de kip bedoeld, inclusief het rugstuk. De drumstick is het onderste deel van de kippenpoot. Aan een kippenvleugel zit niet veel vlees, maar toch is het een populair stukje kip.

In de oven

Wrijf ze in met olie en je favoriete kruiden of marinade. Bak ze 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.

Drumsticks/kippenbouten op de BBQ

Wentel de drumsticks door een marinade naar keuze. Laat minstens 15 minuten marineren in de koelkast. Leg de drumsticks in een aluminium barbecueschaaltje en laat 30 à 40 minuten garen op de barbecue, op een niet te warme plek. Draai geregeld om.

Kippenbouten kan je rechtstreeks grillen op het rooster. Bestrijk de bouten met olijfolie of een marinade naar keuze en gril ze gaar.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je kip rechtstreeks bij een hoeve, op de boerenmarkt of een buurderij in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Kipkarbonade/kippendij

De kipkarbonade is het bovenste deel van de poot (dus zonder de drumstick). Een karbonade zonder bot, wordt kippendij genoemd. Ze zijn allebei ideaal om te braden en stoven.

In de stoofpot

Bak de dijen aan beide kanten goudbruin en voeg dan de andere ingrediënten toe. Laat zo’n 40 minuten verder garen op een zacht vuur.

In de oven

Wrijf de dijen in met olie, zout en kruiden of een marinade naar keuze. Bak ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.

Wat is jouw favoriete stukje kip?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.