Sfeerbeeld van visgerechten en vissen.

Welke vis komt er op ons bord en is dat wel goed?

Wat we eten heeft een impact op ons leefmilieu. Ook voor vis is dat het geval. Een reden te meer om goed na te denken bij de keuze voor een vis.

Lees hier waarom wij resoluut voor vis van bij ons kiezen.

Courgettini met langoustines

Wij kiezen voor vis van bij ons en wel hierom

Als we vaker kiezen voor vis die door onze vissers gevangen wordt, ondersteunen we de lokale economie. Zeker in de regio rond de Belgische kust zijn er heel wat gezinnen afhankelijk van de visvangst.

Er worden ook grote inspanningen gedaan om onze Belgische vloot te verduurzamen. Zo is er ‘Visserij verduurzaamt’, een keurmerk dat door de sector werd gelanceerd om duurzame vissers te belonen. Het label wordt toegekend aan vissers die extra inspanningen leveren met betrekking tot duurzaamheid. Het houdt onder meer rekening met het gebruikte vismateriaal, selectieve visserijtechnieken om bijvangsten te beperken, seizoensgebonden visvangst en loon- en arbeidsvoorwaarden van de bemanning. Voorlopig wordt het label alleen gebruikt op de visveiling, maar de eerste proefprojecten in handelszaken lopen al. Zo wordt het voor de klant binnenkort extra makkelijk om voor (h)eerlijke en duurzame Belgische vis te kiezen. Heel wat vissers uit onze Belgische vloot werken bovendien mee aan het project Fishing for Litter. Afval dat ze uit hun netten halen, brengen ze mee aan land om het daar te sorteren.

Veel meer vissoorten dan je denkt

De inspanningen van de Belgische visserijsector overtuigen ons alvast om te kiezen voor vis van bij ons. Maar wat zit er dan precies in de netten van onze vissers? Heel wat. Onze vissers vissen tientallen soorten vis op. De bekendere vissen zijn tongschar, zeeduivel, zeebaars, haring, tong en pladijs. Wil je toch nog wat anders op je bord? Vraag het dan aan je vishandelaar. Die helpt je met veel plezier verder.

Met welke vissen van bij ons ga jij graag aan de slag? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een foto of video met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.