Salade met peer, venkel, blauwe kaas en tarwekorrels

Salades met kaas, lekker veelzijdig!

Van kaas kan je op diverse manieren en momenten genieten. Bij het aperitief of het dessert en ook in salades natuurlijk. Bovendien is een salade met kaas allesbehalve saai. Je kan volop variëren, van lichte salades tot vullende maaltijdsalades, van klassiekers zoals een salade met geitenkaas tot verrassende combinaties.

Salade van andijvie, appel en geitenkaas

Welke kaas gebruik je best in een salade?

Welke kaas het beste past in jouw salade, hangt van de salade zelf af. Kies je voor een slaatje met zachte slasoorten zoals eikenbladsla? Combineer deze dan met een zachte, subtiele kaas. Gebruik je sla met een pittige smaak, zoals andijvie? Dan ben je beter af met een sterkere kaas.

Hoe dan ook gebruik je best een kaas die niet snel smelt. Zo behoudt hij zijn structuur ook wanneer er warme ingrediënten in de salade zitten, zoals warme stukjes appel of peer.

Laat je verbazen door onze Belgische kazen

Feta en halloumi zijn enorm populair in salades, maar wist je dat er ook een ruim aanbod aan kazen van bij ons is? Van blauwe kaas met een sterke smaak tot zachte kazen die wegsmelten in je mond: ontdek hier de lekkerste kazen van bij ons.

Tip: Eet je graag plakjes halloumi in je salade? Probeer dan zeker eens berloumi, de Belgische halloumi-variant. Je kan deze kaas perfect bakken of grillen zodat z’n hartige smaak helemaal tot zijn recht komt in je salade.

Klassieke salades met kaas

Geitenkaas is een echte klassieker in salades. En terecht! Op warme zomerdagen tover je met geitenkaas, verse stukjes appel, walnoten en andijvie een frisse salade op tafel, en in het najaar combineer je deze kaas met warme appeltjes, honing en spekjes in een salade waar je helemaal warm van wordt.

Geniet jij graag ook tijdens de herfst en de winter van salades? Dan is naast geitenkaas ook oude kaas een perfecte optie. Gecombineerd met witloof, gebakken appeltjes, walnoten en een passende dressing krijg je al snel een vullende, winterse maaltijdsalade.

Tot slot is ook blauwe kaas een klassieker in salades. De combinatie met peer en venkel is letterlijk om je vingers bij af te likken, en ideaal als lunch of licht avondmaal.

Tip: Gebruik je stukjes verse appel in je salade met kaas? Besprenkel deze dan met citroensap voor je ze aan de salade toevoegt, zodat ze niet verkleuren.

Salade met peer, venkel, blauwe kaas en tarwekorrels

Recepten voor verrassende slaatjes

Naast de klassiekers kan je in een salade met kaas ook perfect experimenteren met meer verrassende ingrediënten.

Berloumi is hier de ideale kandidaat voor. Combineer deze kaas met frambozen in een fris zomerslaatje of verwerk hem in panzanella - een authentieke Italiaanse broodsalade waarmee je je zo in het zuiden waant. Ook Brugge Apero en Rubens tillen je slaatje naar een hoger niveau.

De combinatie van zoute kaas en zoet fruit is sowieso een topper in salades (denk bijvoorbeeld aan braambessen, blauwe bessen of aardbeien), maar ook met groenten kan je verrassend lekkere combinaties maken. Kruidige linzen met gegrilde groenten en Chimay-kaas of geroosterde venkel met bonen, peultjes en geitenkaas: heerlijk!

Tip: Ben je fan van verrassende salades? Lees zeker ook ons artikel over valkuilen om te vermijden bij het maken van je slaatje.

Kies voor bio- of hoeveproducten in je salade met kaas

Van alle ingrediënten die in onze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Zo smaken jouw salades met kaas nog beter! Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Vind hier alle verkooppunten in je buurt.

Salades voor groentjes en gevorderden

Schep jij maar al te graag een lekkere salade op je bord? Dan hebben we nog heel wat smulbare saladerecepten in de aanbieding. Er is voor ieder wat wils!

Welke kaas vind jij het allerlekkerst in een salade? Of zijn er nog speciale ingrediënten die jij graag in je salade met kaas mengt? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire nieuwtjes van bij ons, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.