Salade met frambozen en Berloumi

Kaas grillen: probeer deze Belgische kazen eens uit!

Ook voor kaasliefhebbers komt de grillpan of de barbecue goed van pas. Gegrilde Berloumi, een warme smeuïge barbeclette of een slaatje met een lauw geitenkaasje? Het kan allemaal. Leer kaas grillen volgens de regels van de kunst met deze tips en recepten met kazen van bij ons.

Berloumi, een halloumi-alternatief uit Berlare

Aandacht voor duurzaamheid en de korte keten

Halloumi, de witte grillkaas uit Cyprus duikt steeds vaker op in recepten en op restaurant. Maar wist je dat Berloumi een superlekker lokaal alternatief is? Deze kaas uit Berlare (Oost-Vlaanderen) bestaat nog maar enkele jaren, maar je vindt ‘m intussen in heel wat speciaalzaken en supermarkten in heel België en ook in een bioversie.

Bruschetta van zoete aardappel met Berloumi en sausje van rucola

Berloumi wordt gemaakt met aandacht voor duurzaamheid en de korte keten; de koemelk komt van lokale boeren. Om tot het eindproduct te komen is een complex productieproces nodig, wat veel vakmanschap vergt.

Berloumi-kaas grillen op de BBQ, in de pan of frituren, dat doe je zo

Berloumi heeft een smaak die je niet kan vergelijken met andere kazen. Gebakken of gegrild heeft hij een rijk en hartig aroma. Het is vooral de textuur die deze kaas uniek maakt. In staafjes, driehoekjes, of blokjes: de kaas is makkelijk te snijden en behoudt ook warm goed z’n vorm. Tip: serveer Berloumi bij voorkeur warm.

In de (grill)pan

  • Snijd de Berloumi in plakjes van zo’n 1 centimeter en dep ze in de marinade uit de verpakking.
  • Bak de plakjes aan beide kanten in een antikleefpan; leg ze niet te dicht tegen elkaar. Bak de plakjes tot je een krokant korstje hebt.
  • In de grillpan: draai de plakjes een paar keer zodat je een mooi grillpatroon krijgt.

Op de BBQ

  • Haal de sneetjes Berloumi even door de olie of dep ze in de gekruide olie uit de verpakking. Zorg er voor dat je barbecuerooster goed heet is.
  • Gril de sneetjes aan beide kanten boven een matig tot zacht vuur zodat de kaas binnenin warm wordt en aan de buitenkant een mooi korstje krijgt. Draai enkele keren voor een mooi grillpatroon.

Frituren

  • Snijd de Berloumi in frietjes en frituur ze op 175°C gedurende ongeveer 1 minuut tot ze mooi bruin kleuren.
  • Schud tijdens het frituren de frieten even om ze los van elkaar te maken.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van alle ingrediënten die in onze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Kaas op de BBQ + raclette = barbeclette

Ook fans van raclette kunnen hun hart ophalen tijdens een barbecue. Gebruik een Barbeclette, een pannetje speciaal om kaas te grillen en te smelten op de barbecue. Onze suggesties voor barbeclette: Bouquet des Moines, Brigand, Brugge Abt, Brugge Apéro, Chimay à la Bleue, Délice des Moines, Herve l'Exquis zacht, Herve l'Exquis pikant, Passendale Fruitig, Père Joseph original

Wat is jouw favoriete kaas voor op de bbq?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Wil je bovendien op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!