Leuke boterhammen

Zo stel je het hele jaar door een gezonde brooddoos samen

Kooktips

Aan de start van het schooljaar verschijnen er talloze tips, recepten en ideetjes voor een gezonde brooddoos. Maar een brooddoos, die wordt het hele schooljaar rond gevuld. Goede voornemens van bij de start van het schooljaar zijn mogelijks al weer opgeborgen. Tijdens de ochtendrush wint het gemak en de snelheid van boterhammen met choco het namelijk vaak van de zorgvuldig geknutselde gezichtjes, figuurtjes en kunstwerkjes. Maar wat als er boterhammen bestonden die snel gemaakt, lekker én gezond zijn? Boterhammen met choco, wees op uw hoede.

Hou de brooddoos simpel met basisingrediënten van bij ons

Je hebt geen exotische ingrediënten nodig om een brooddoos gezond en lekker te vullen. Hou het simpel en gebruik vooral basisvoedingsmiddelen zoals volkoren brood, groenten en fruit van het seizoen, peulvruchten, noten en zaden, melk, kaas, ei, vlees en vis.

Kidsproof wrap

Boterhammen rollen, snijden, uitsteken of bouwen

De eenvoud van brood maakt het juist zo ontzettend veelzijdig. Je kan met een sneetje brood heel veel kanten uit. En, zoals beloofd, deze kan je snel maken tijdens de ochtendrush:

  • Je kan ze klassiek recht doormidden snijden of schuin doormidden, in driehoekjes. Door een boterham schuin te snijden lijkt de boterham groter en lijkt het alsof er minder korst is (doordat het oppervlak zonder korst groter wordt). De hoeveelheid (korst) verandert natuurlijk niet echt maar het lijkt wel zo. Geen harde wetenschap, wel leuk om te weten.
  • Je kan ze oprollen tot een wrap en er sushirolletjes van maken. Rol de boterhammen plat met een deegrol. Beleg de boterham en rol op. Snij de broodrol in kleine (sushi)rolletjes en steek ze in de brooddoos.
  • Voor de allerkleinsten kan het ook leuk zijn om vormpjes te maken met of in de belegde boterham. Uitsteekvormpjes zijn daar ideaal voor. Uitsteken en klaar!
  • Bouw eens een ‘dubbeldekker’. Dat zijn drie sneetjes brood op elkaar in plaats van twee sneetjes en twee lagen beleg in plaats van een laag. De tweede laag beleg is ideaal voor wat groenten of fruit. 

Kies bruin, grijs of volkoren brood. Dit levert goede voedingsstoffen zoals voedingsvezels en de kinderen krijgen er minder snel honger van. 

Club sandwich

Gezonde smeersels, belegsels en (cho)co

Waarom kinderen zo graag boterhammen met choco lusten, valt logisch te verklaren door de combinatie van vet en zoet. Die twee doen het bij iedereen altijd goed. Choco afwisselen met andere soorten beleg is niet alleen goed om een brede(re) waaier aan nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen. Het is ook belangrijk voor de smaakontwikkeling van kinderen. Laat ze een breed palet aan smaken en texturen ontdekken, alsof het een feest tussen de boterham. En als je weet dat ze houden van wat vet en/of zoet, dan scoren deze smeersels en belegsels minstens even goed:

Door voldoende te variëren krijgen je kinderen alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben om fit naar school te gaan. Ontdek nog andere leuke en lekkere smeersels en belegsels.

Iets krokant vinden kinderen plezant

Lagereschoolkinderen hebben doorgaans een voorkeur voor knapperige en sappige groenten en fruit. Laat die mondjes maar kraken:

  • Sla tussen de boterham maakt het geheel fris en knapperig
  • Wortelstaafjes, schijfjes komkommer of radijs, reepjes paprika en kerstomaatjes. Tussen of naast de boterham
  • Een krokante appel of peer als dessert in de brooddoos
  • Een cupcake-vormpje met een notenmengeling

Voor als je iets meer tijd hebt of wat je de dag voordien kan maken:

  • Deze crispy groentechips zijn op en top krokant
  • Of maak fruitspiesjes met knapperige stukjes fruit zoals appel en peer
Boterhamrolletjes met fruitspiesjes

Een appel of een peer?

Betrek kinderen bij het samenstellen van de brooddoos en laat ze zelf kiezen. Vraag ze welk beleg ze willen bv. “hummus of kaas?”, vraag welk extraatje ze willen bv. “besjes of stukjes appel op een stokje?” of vraag ze hoe ze de boterham willen bv. “opgerold of in driehoekjes?”. Je geeft ze alleen maar goede opties, maar het is wel hún keuze. Lees hier nog andere tips om kinderen gezond te leren eten .

Maak er iets leuks van!

Gezichtjes, kunstwerkjes en figuurtjes? Dag mag maar is zeker geen must. Je kan de brooddoos ook al heel leuk maken door gewoon veel kleur in de brooddoos te steken. Alle kleuren van de regenboog. Of steek er een briefje bij, een gekleurde post-it, een leuke sticker. Dan wordt het nóg leuker om het op te eten!

Gezonde brooddoosrecepten voor kinderen

Laat je inspireren door deze recepten om de boterham met choco te vervangen.

Tip: aan de slag met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij je ingrediënten graag recht van bij de boer? Van automaten, hoevewinkels tot buurderijen: er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Hoe vul jij brooddozen lekker en gezond het hele schooljaar rond?

Ken je zelf nog tips voor een gezonde brooddoos of broodrecepten die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!