Een pittige mosterdsaus maken
Of je nu vlees, vis of gevogelte op tafel zet: een kruidige mosterdsaus maakt je gerecht helemaal af. Volg onze tips en maak keer op keer de perfecte mosterdsaus.
Het recept voor koude en warme mosterdsaus
Een simpele mosterdsaus maken is heel eenvoudig. Bovendien bestaan er veel varianten van het recept, zodat je zelf kan experimenteren hoe jij jouw mosterdsaus het lekkerst vindt.
Tip: Gebruik een sterke mosterd of graanmosterd. Deze geven het meeste smaak aan je saus zodat bijkruiden amper nodig is. Wist je dat Mostaard Wostyn uit Torhout, Tierenteyn-mosterd uit Gent en mosterd 'De Ster' uit Leuven erkende Vlaamse traditionele streekproducten zijn?
Warme mosterdsaus: 3x anders
- Begin met 1 cl azijn waarin je een eetlepel mosterd losklopt. Daarna maak je een roux van boter en bloem. Deze is klaar als hij droog is en naar koekjes begint te ruiken. Nu voeg je de azijn toe, samen met 2 dl halfvolle melk, en roer je alles nog eens goed door.
- Je kan ook warme mosterdsaus maken met rundsfond. Breng zo’n 20 cl fond aan de kook samen met 20 cl slagroom. Voeg dan een eetlepel mosterd toe – of meer indien je een extra pittige saus wilt. Regelmatig proeven is de boodschap!
- Als de mosterdsaus is doorgekookt kan je er kappertjes aan toevoegen voor extra smaak. Je kan de saus indien nodig bijkruiden met peper, (zee)zout of nootmuskaat.
Koude mosterdsaus
- De basisingrediënten voor een koude mosterdsaus zijn mosterd, mayonaise en citroensap. Ook kan je eventueel nog olie, azijn of room gebruiken.
- Tip: Vervang de mayonaise (deels) door yoghurt voor een lichter sausje.
- Wil je graag honing-mosterdsaus maken, voeg dan een paar eetlepels honing toe aan de saus. Bijvoorbeeld: 4 eetlepels mayonaise meng je met 4 el mosterd, 4 el honing en 1 el azijn.
Recepten met mosterdsaus
- Een zacht stukje vis met mosterdsaus, da’s om je vingers bij af te likken! Het kookvocht van de vis kan je gebruiken als basis voor de mosterdsaus. Fruit een gesnipperde sjalot in het vocht en blus met witte wijn en kippenbouillon. Enkele lepels mosterd erbij en je hebt een overheerlijke saus die perfect bij de vis past. Tip: Vervang de witte wijn door abdijbier.
- Een andere topper is varkenshaasje met mosterdsaus. Ook hier gebruik je de jus van het vlees als basis voor je warme mosterdsaus, maar deze keer voeg je naast mosterd room of melk toe om de saus te binden.
- Mag het wat zoeter? Probeer dan eens een honing-mosterdsaus als marinade voor varkensvlees. Meng 5 el mosterd met 5 el honing, 2 el citroensap, enkele eetlepels maïsolie en een teentje look. Hierin kan je het varkensvlees marineren om later bvb. spiesjes van te maken voor op de barbecue.
- Het hoeft niet altijd vlees te zijn. Ook in vegetarische gerechten is een mosterdsaus perfect op z’n plaats. Denk bijvoorbeeld aan balletjes van champignons en bonen met mosterdsaus. Héérlijk!
Tip: koken met bio- of hoeveproducten?
Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.
Zelf mosterdsaus maken?
Ga je een van onze recepten met mosterdsaus proberen? Heb jij je eigen manier om een hemelse mosterdsaus te maken? Of ken je misschien nog meer combinaties met dit pittige sausje? Laat het ons zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!
Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.