Zo moet je mosselen maken

Welkom mosselseizoen! Zo moet je mosselen maken

De zomer associëren we maar al te graag met een portie lekkere mosselen. Als hoofdgerecht met frietjes erbij, als voorgerecht of zelfs als smaakmakend aperitiefhapje, deze zeevruchten smaken altijd. Zelf mosselen maken is trouwens helemaal niet zo moeilijk. Met deze tips en recepten zal iedereen smullen van jouw mosselen!

Mosselen maken alleen in maanden met een r?

Je hebt het sowieso al eens gehoord: “mosselen zijn enkel verkrijgbaar in de maanden met een r”. Dit gezegde stamt echter nog uit de tijd waarin er geen gekoeld transport bestond. Ondertussen kan je bijna het hele jaar door mosselen maken, want het mosselseizoen loopt van eind juni tot en met half april.

Tips om mosselen te maken

Ga je mosselen natuur maken, hou dan rekening met deze tips:

  • Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon.
  • Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden.
  • Een geopende mossel is niet per se slecht. Tik tijdens het schoonmaken even op de schelp en kijk of ze zich sluit. Zo ja, dan kan je de mossel klaarmaken.
  • Snijd selder en ui in grove stukken. Deze groenten volstaan wanneer je mosselen natuur wil maken; je kan eventueel ook nog wortelen toevoegen. Snijd de groenten zo fijn mogelijk zodat ze even snel gaar zijn als de mosselen.
  • Stoof de groenten kort aan in een beetje boter en voeg de schoongemaakte mosselen toe. Zorg ook voor voldoende kruiden: peper, laurier en tijm. Zout is niet nodig.
  • Mosselen mogen niet te lang garen, anders worden ze al snel taai. Zet het vuur goed hoog en schud de mosselen om de twee minuutjes even om. Zodra de schelpen zich openen, zijn ze klaar!
  • Je kan ook nog een lekkere saus bij de mosselen maken. Neem drie eetlepels mayonaise, twee eetlepels mosterd en een eetlepel azijn. Meng alles door elkaar en voeg eventueel nog een beetje water en peper toe.

Jouw tips over mosselen klaarmaken

Is er een bepaald recept dat jij steevast volgt om mosselen te maken? Eet jij liefst mosselen natuur of mag het wel wat specialer zijn? We zijn benieuwd! Post dus zeker jouw foto’s en tips op Facebook, Instagram en Twitter met #lekkervanbijons.