Taco met gebakken champignons, rode kool, paprika en yoghurtsaus

Rode kool maken doe je zo!

Rode kool met appel en worst is een klassieker van bij ons die áltijd smaakt. Wist je dat rode kool ook in heel wat andere gerechten een absolute topper is? Met deze tips en recepten wordt rode kool maken een makkie.

Verse rode kool maken en bewaren

  • Kies in de winkel een rode kool met stevige, glanzende buitenbladeren. Zijn de buitenste bladeren verwelkt, dan laat je de groente beter liggen.
  • Om de rode kool schoon te maken verwijder je eerst de buitenste bladeren. Snijd de kool met een groot mes in 4 stukken, verwijder de harde witte kern en was de stukken onder stromend water. Snijd dan alles in fijne reepjes of gebruik een rasp.
  • Rode kool bewaren doe je best op een koele, droge en donkere plaats. Een hele rode kool is ongeveer 2 maanden houdbaar. Voorgesneden (en afgedekt met folie) kan je ze enkele dagen in de koelkast bewaren.
  • Je kan rode kool invriezen op voorwaarde dat je ze eerst blancheert. Dompel de rode kool 2 minuten onder in kokend water en laat daarna schrikken in koud water, zo blijft de groente knapperig. In de diepvries kan je rode kool ongeveer een jaar bewaren. Tip: je moet de kool niet ontdooien voor het koken.
Buikspek met rode kool, appel en geitenroomkaas

Tips om rode kool te maken

Rode kool klaarmaken kan op verschillende manieren:

Stoven

Rode kool wordt ook vaak gestoofd, al dan niet met stukjes appel. Na het stoven is de groente zachter dan wanneer ze gekookt wordt. Je begint met de rode kool te bakken op een middelhoog vuur, om ze daarna te blussen met water, witte wijn of bouillon. Laat alles 20 à 30 minuten stoven. Lekkere kruiden bij gestoofde rode kool zijn laurier, kaneel, jeneverbessen, kruidnagel… Experimenteer gerust!

Rauw

Rauwe rode kool is enorm lekker in onder andere salades. Varieer hier eens met de snijwijze: ga voor grove stukken voor een sappige bite, kleinere reepjes of zelfs geraspte rode kool voor een frisse, fijne structuur. Tip: giet kokend water over de fijngesneden kool voor je ze in de salade doet om de rauwe smaak en textuur te neutraliseren.

Krokante kipbrochette ligt nog de sidderen op een ovenplaatje. Daarnaast staat een kleurrijk groot bord met een salade op basis van rode kool, wortel en komkommer. De dressing op basis van yoghurt staat langs de salade.

Koken

Dit is de meest voorkomende bereidingswijze. Doe de rode kool in een pan met een bodempje water en zout en laat alles gaarkoken. Ongeveer 12 minuten is voldoende. Om de mooie kleur te behouden kan je een scheutje azijn of citroensap toevoegen. Tip: gebruik niet té veel water, want dan krijgt de kool een flauwe smaak.

Soep

Uiteraard is rode kool ook een geliefde groente om soep mee te maken. Ook hier geldt vooral dat je de rode kool niet té gaar mag koken, want zo verliest ze een deel van haar smaak.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alle ingrediënten die je nodig hebt voor onze recepten, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij een hoeve, op de boerenmarkt of een buurderij in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

Ken jij nog lekkere recepten met rode kool?

Of zweer jij bij een bepaalde manier om rode kool te maken, laat het ons dan weten op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!