Ontbijtwafel met spiegeleitje, gedroogde ham en geitenkaas

Hoe het perfecte spiegelei bakken?

Een spiegelei maken lijkt gemakkelijk, maar het kan al eens foutlopen. De onderkant die aangebrand is, de bovenkant te rauw, de dooier die te ver gegaard is… Met deze tips zet jij vanaf nu het perfecte spiegelei op tafel. Onze heerlijke variaties en recepten krijg je erbij!

Bladerdeeg met spiegeleitje

Hoe een spiegelei bakken? 5 gouden tips voor beginners

  • Kies verse eieren en laat ze op kamertemperatuur komen.
  • Gebruik een pan met een dikke bodem en voeg genoeg boter of vetstof naar keuze toe. Om het perfecte spiegelei te bakken, moet je vermijden dat het aan de pan blijft kleven.
  • Tik met een mes een inkeping in het ei. Breek het ei voorzichtig open boven de pan en probeer de dooier heel te houden. Je kan het ei ook breken in een kopje en dan in de pan laten glijden.
  • Verhit je pan tot een medium temperatuur. Laat ze dus niet gloeiend heet worden. Zodra je boter lichtjes begint te schuimen, kan je het ei toevoegen. Het is belangrijk dat de dooier zacht blijft en het eiwit gaar wordt. Verkies je een eiwit met een krokant en bruin randje? Bak je spiegelei eerst op een hoog vuur en zet het vervolgens wat lager. Laat je spiegelei zo’n 3 à 4 minuten garen. Breng het verder op smaak met zout en peper. Je kan nog kruiden naar keuze toevoegen. Wat fijngesnipperde bieslook bijvoorbeeld zorgt voor een frisse toets.
  • Het oog wil ook wat. Maak je spiegelei perfect rond. Plaats een bakring in de pan en doe het ei erin.

Een spiegelei maken op 3 verschillende manieren

Een spiegelei met zacht eigeel is ook bekend als 'sunny side up'. Ben je geen fan van zacht eigeel? Plaats dan een deksel op de pan of draai je ei na 3 minuten om. Zo wordt je eigeel mee gebakken. Een spiegelei dat aan beide kanten gebakken wordt, heet ook wel 'sunny side down'.

Een spiegelei in de oven bakken, kan dat? Zeker! Maak indruk op je tafelgenoten met ons recept voor een spiegelei op een bladerdeegje. En, wedden dat ze in wolken zullen zijn van je ‘cloud eggs’?

Cloud eggs met gebakken spinazie, tomaat en champignons

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Wat zijn jouw favoriete recepten met spiegelei?

Heb jij nog tips? Of ken je nog een lekker recept voor een spiegelei? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Wil je bovendien op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.