Stoverij

Koken met bier als een pro: je doet het zo

Bier is heerlijk bij gerechten, maar zeker ook in gerechten. Met meer dan 1.500 verschillende Belgische bieren zijn de combinaties eindeloos. Koken met bier hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wij zorgen voor tips en recepten met bier!

Wat je moet weten over koken met bier: 5 tips

Zoek zoveel mogelijk overeenkomsten in de smaak van het bier en je gerecht

zoet bij zoet, bitter bij bitter, sterk bij sterk, verfrissende bieren bij zomerse gerechten, kruidige winterbieren bij winterse gerechten…

Kies het juiste bier 

Bij krachtige vleesgerechten of gerechten met een milde zoete toets is een donker abdijbier ideaal. Bij gerechten met vis hoort een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, tripel of geuze bijvoorbeeld, en bij stoofgerechten eerder een mild donker bier. Als je twijfelt: pils en blond abdijbier passen zowel bij vlees als bij vis. Onze smaakwijzer helpt je op weg. 

Vlaamse stoverij van varkenswangetjes

Voeg het bier geleidelijk toe 

Door te veel bier ineens toe te voegen, kan je gerecht wat meer naar hop smaken. Het wordt met andere woorden iets bitterder. Voeg een beetje suiker, room of zoete gedroogde vruchten zoals pruimen of rozijnen toe om de smaken weer in balans te brengen. Ook zoete groenten zoals wortel, rode paprika of prei kunnen helpen. Het is een kwestie van experimenteren en proeven. Dat is dan ook meteen het uitdagende aan koken met bier.

Hou rekening met de bereidingstijd

Hoe langer het bier inkookt, hoe sterker de smaak wordt. Maak je een gerecht dat lang moet pruttelen, zoals een stoofpotje, kies je best een bier dat niet te sterk of te bitter is.

Proef regelmatig tijdens het koken 

Warm bier smaakt anders dan koud bier. Zo kan je snel ingrijpen indien een bepaalde smaak zou overheersen.

Koken met bier: recepten om dit weekend te proberen

Je bent op zoek naar recepten met bier? Hop, hier zijn ze dan! Koken met bier hoeft heus niet altijd in combinatie met vlees. Ook vis, schelp- en schaaldieren en vegetarische gerechten gaan prima samen met bier. En wat dacht je van een lekker dessert met bier?

Stoofvlees met bier van hier? Met plezier!

Stoofvlees met bier is een klassieke combinatie. Rundstoofvlees of varkenswangetjes smaken altijd, maar er zijn nog heel wat andere vlees- en gevogeltegerechten waarin je bier kan verwerken. Of een maak een marinade voor een extra smakelijke varkenskotelet.

Liever een recept met konijn en bier? No problemo!

Konijn met pruimen is een topper onder de Vlaamse klassiekers. Het vlees van konijn is zacht van smaak en ideaal voor in een stoofpotje. Voeg gedroogde pruimen en een lekker Belgisch biertje toe en je hebt een gerecht om duimen en vingers af te likken. Geen fan van pruimen? Vervang de pruimen door krieken en gebruik een flesje kriekbier. Of wat dacht je van een lekkere biersaus? Heerlijk bij konijnenfilets en spinaziestoemp en bij broodjes pulled rabbit.

Mosselen koken in bier? Sla hier tips aan de haak

Kan je mosselen koken in bier? Zeker! Proef eerst van het bier waarmee je wil koken. Gebruik geen bieren met een hoog hopgehalte. Witbieren zoals bvb. Hoegaarden zijn neutraal van smaak en ideaal. Ook abdijbieren zorgen voor een heerlijke match.

Serveer ook bij deze visgerechten een verfrissend biertje van bij ons.

Desserts met bier? Graag!

Je kan bier ook prima verwerken in desserts. In het beslag van pannenkoeken of wafels bijvoorbeeld. Iemand zin in wafels op grootmoeders wijze of een sabayon met kriekbier?

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt

Heb jij favoriete recepten met bier?

Probeerde jij een van onze recepten met bier? Heb je een fantastische biercombinatie ontdekt? Of ken je nog tips om te koken met belgische bieren? Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons of #fieroponsbier.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.