Rösti met gebraden rosbief en wintersalade

Zelf rösti maken: de patat van een andere kant

Wist je dat rösti het nationale gerecht is van Zwitserland? Deze aardappelpannenkoek is het perfecte alternatief voor gebakken of gekookte aardappelen. Maar hoe maak je rösti? Met patatjes van eigen bodem natuurlijk en deze tips.

Wat is rösti?

De rösti is een aardappelpannenkoek die je maakt van geraspte aardappelen. Je kan rösti maken in de oven of in de pan en je kan naar hartenlust andere ingrediënten toevoegen (zoals ui, spekblokjes of een eitje).

Aardappel schillen

Aardappeltips voor de perfecte rösti

  • Gebruik bloemige aardappelen om rösti te maken. Deze zorgen voor een krokant buitenlaagje en een zachte binnenkant. Je kan ook vastkokende aardappelen gebruiken, maar dan heeft je rösti een stevigere structuur.
  • Schil de rauwe aardappelen, rasp ze en leg ze in een kom. Dep ze eventueel droog met een handdoek, maar spoel ze zeker niet af. Dan verwijder je het zetmeel en dat zorgt er net voor dat de rösti niet uit elkaar valt tijdens het bakken.
  • Rasp de aardappelen in porties die je ook meteen bakt. Als je te lang wacht met bakken worden de aardappelen bruin en laten ze meer vocht los. De rösti die klaar is kan je warm houden in een oven van 120°C.
  • In plaats van rauwe aardappelen te gebruiken kan je ze ook voorkoken. Kook de aardappelen in de schil tot ze nét niet gaar zijn. Zodra ze afgekoeld zijn, kan je ze pellen en raspen. Je rösti zal zo sneller gaar zijn tijdens het bakken.
  • Voor extra binding kan je een losgeklopt eitje door de geraspte aardappelen roeren.

Rösti maken: zo ga je aan de slag

  • Ga je rösti maken in de oven? Vet dan een ovenschaal in en schep hierin het aardappelmengsel. Druk goed aan zodat de rösti overal even dik is. Zet in een oven van 180°C en controleer na 25 minuten of de aardappelen gaar zijn door erin te prikken met een vork. Voelt de rösti nog hard aan? Dan mag hij langer in de oven.
  • Eerder fan van rösti in de pan? Doe wat vetstof in de pan, voeg de rösti toe en druk stevig aan. Draai de pannenkoek om zodra zich onderaan een harde korst vormt. Zet het vuur eventueel iets lager zodat de rösti goed kan garen zonder aan te bakken.
  • Je kan in de pan één grote rösti maken en die omdraaien met behulp van een bord, of je kan verschillende kleine rösti-rondjes maken. Tip: gebruik metalen kookringen om allemaal rondjes van dezelfde grootte te maken.
  • Nog een tip voor rösti in de pan: gebruik maïsolie of geklaarde boter. Deze kunnen hoge temperaturen verdragen zonder de rösti aan te branden. Geklaarde boter maak je trouwens makkelijk zelf. Smelt een blokje boter, laat dit doorkoken en 10 minuten rusten. Vervolgens schep je het bovendrijvende vet eraf: dit is je geklaarde boter.

De lekkerste rösti recepten

  • Breng de geraspte aardappelen op smaak met peper en zout voor je ze bakt. Daarnaast kan je ook andere kruiden toevoegen zoals tijm, rozemarijn, knoflook of fijngehakte peterselie, of een ui raspen samen met de aardappelen.
  • De traditionele rösti bestaat enkel uit geraspte aardappelen, maar je kan ook spekjes, gekookte ham, courgette, blokjes paprika, kaas of paddenstoelen toevoegen. Tip: kies voor ingrediënten die snel gaar zijn, of toch tenminste even snel als de rösti.
  • Nog een lekker alternatief is rösti van prei. Snijd 600 gr prei in fijne reepjes en meng met 4 eieren en 3 eetlepels bloem. Voeg eventueel nog bieslook, peterselie en/of kervel toe. Bak de rösti in de pan en serveer met een gemengde salade, garnaaltjes en verse lente-ui.

Met deze kant-en-klare recepten kan je onmiddellijk aan de slag:

Tip

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag aardappelen rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Zin gekregen om zelf rösti te maken?

Haal je smartphone dan maar boven en deel jouw rösti-gerechten met ons via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Of meng jij nog andere ingrediënten door je geraspte aardappelen? Ook dat horen we graag! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.