Klaargemaakte hasselback potatoes met pittige kruiden. Ze liggen op een grijze ovenschaal op de keukentafel. Achteraan het beeld zie je hete pepers, look, rozemarijn en een halve citroen liggen.

Hasselback aardappelen maken: al jullie vragen beantwoord

Kooktips

De naam hasselback doet vermoeden dat deze aardappelbereiding niet meteen een Belgische klassieker is. Kom hier te weten waar het gerecht vandaan komt. Ontdek ook hoe je hasselback aardappelen in de oven en op de barbecue maakt, met patatjes van bij ons.

5 veelgestelde vragen over hasselback aardappelen

We krijgen regelmatig vragen over de hasselback aardappel. We verzamelden hieronder de meest voorkomende topics.

Wat zijn hasselback potatoes?

Hasselback aardappelen ontlenen hun naam aan het Hasselbacken Restaurant in Stockholm waar ze in 1953 voor het eerst werden geserveerd. De aardappelen worden in dunne plakjes gesneden maar niet helemaal doorgesneden, waardoor ze een waaiervorm krijgen. Het resultaat is een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant.

Wat is de beste aardappel voor hasselback?

Je kiest best voor een vastkokende aardappel zoals Nicola, Charlotte of Jazzy. Deze soorten behouden mooi hun vorm. Ook krielaardappelen komen in aanmerking.

Aardappelen

Hoe maak je hasselback aardappelen in de oven?

Het bereiden van Hasselback aardappelen is eenvoudig, maar vereist wat geduld en precisie. Begin met het kiezen van mooie en gelijkmatige aardappelen. Je hoeft de aardappelen niet te schillen. Was de aardappelen grondig en dep ze droog voordat je begint met het insnijden.

  • Om de karakteristieke waaierstructuur te creëren, leg je de aardappel op een snijplank en maak je elke 5 mm insnijdingen tot op 1 cm van de onderkant (snijd de aardappel dus niet helemaal door). Een handig trucje is om de aardappel tussen twee houten lepels te leggen, zodat je mes niet helemaal door de aardappel gaat.
  • Vervolgens schik je de Hasselback aardappelen in een ovenschaal en bestrijk je ze met wat gesmolten boter. Breng op smaak met kruiden, specerijen, knoflook, boter of kaas. De plakjes aardappel kunnen wat opengewerkt worden zodat de smaken goed kunnen doordringen.
  • Gaar de aardappelen 35 à 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C tot ze goudbruin en knapperig zijn. Afhankelijk van de grootte van de aardappelen zullen ze meer of minder tijd nodig hebben om te garen. Prik daarom af en toe eens in de aardappelen om te checken of ze al gaar zijn.
Klaargemaakte hasselback potatoes met pittige kruiden. Ze liggen op een grijze ovenschaal op de keukentafel. Achteraan het beeld zie je hete pepers, look, rozemarijn en een halve citroen liggen.

Kun je hasselback aardappelen vooraf maken?

Je kunt de voorbereidingen (het insnijden en kruiden) even op voorhand doen. Voor een optimaal resultaat raden we aan om de aardappelen te garen net voor het serveren.

Hoe kun je hasselback potatoes pimpen?

Dit zijn alvast enkele tips:

  • Met aardappelen kan je zo goed als alle kruiden combineren. Tijm is een klassieker, maar je kan ook kiezen voor rozemarijn of wat dacht je van salie? Of strooi er voor ze in de oven gaan wat paprikapoeder over. Kies kruiden en specerijen naar jouw smaak.
  • Voeg zeker ook eens wat geperste look toe aan de gesmolten boter. Of wat dacht je van hasselback aardappelen met kruidenboter?
  • Het leuke aan de inkepingen in de aardappelen is ook dat je er nog extra smaakmakers kan tussen stoppen. Denk maar aan hasselback aardappelen met spek en kaas.
  • Hasselback potatoes bereiden op de BBQ? Ons recept helpt je op weg.

Tip: voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Probeerde je onze tips voor hasselback potatoes?

Of heb jij zelf nog een leuke variatie in gedachten? Laat het zeker weten via onze Facebook-pagina, op X of via een leuke foto of video op Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!