Klaargemaakte hasselback potatoes met pittige kruiden. Ze liggen op een grijze ovenschaal op de keukentafel. Achteraan het beeld zie je hete pepers, look, rozemarijn en een halve citroen liggen.

Hasselback potatoes: hoe maak je deze knapperds?

De naam hasselback potatoes doet vermoeden dat dit aardappelgerecht niet meteen een Belgische klassieker is. Het originele recept zou in 1940 bedacht zijn door de chef-kok van Hotel Hasselbacken in Zweden. Uiteraard lenen ook onze Belgische aardappelen zich perfect voor deze heerlijke ovenschotel.   

Hasselback potatoes, een ovenschotel die vraagt om variatie

Met ons stap-voor-stap recept voor hasselback potatoes zet je de klassieke hasselback potatoes op tafel: de pure smaak van aardappel staat hier centraal. Niets houdt je natuurlijk tegen om te gaan experimenteren en te variëren. Dit zijn alvast enkele tips om deze ovenschotel te pimpen:

  • De smaak van aardappelen is zo veelzijdig dat je ze met zo goed als alle kruiden kan combineren. Tijm is een klassieker, maar je kan ook kiezen voor rozemarijn of wat dacht je van salie? Of strooi er voor ze in de oven gaan wat paprikapoeder over. Volg je persoonlijke voorkeuren en kies de kruiden naar jouw smaak. Tip: Je kan de kruiden zowel voor als na het bakken toevoegen aan de aardappelen.
  • Voeg zeker ook eens wat geperste look toe aan de gesmolten boter.
  • Het leuke aan de inkepingen in de aardappelen is ook dat je er nog extra smaakmakers kan tussen steken. Denk maar aan sneetjes ham of spek. Of wat dacht je van sneetjes kaas die zalig smelten in de oven?
  • Hasselback aardappelen kan je als feestelijk bijgerecht serveren bij een lekker stukje vlees of vis. Of serveer ze met een fris slaatje en extra groenten. Zo maak je van dit bijgerecht een volwaardige maaltijd. Je ziet het: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Heb jij onze hasselback potatoes uitgeprobeerd? Of heb jij zelf nog een leuke variatie in gedachten? Laat het zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!