Wat kookt de chef van Quick-Step tijdens de Tour?

Van de Vuelta tot de Ronde van Frankrijk, met zijn kookvrachtwagen rijdt Kevin Daems iedereen uit het wiel. Deze 25-jarige keukenheld is chef-kok van Quick-Step Floors Cycling. Tijdens alle grote rondes reist hij mee met het team.

“Vorig jaar heb ik voor het eerst gekookt voor de ploeg van Quick-Step. Samen met mijn sous-chef zorgden we ervoor dat de renners genoeg energie hebben om te schitteren tijdens elke rit. Het zijn lange dagen, maar de sfeer is geweldig. Zeker als we winnen.” (lacht) 

“Tijdens de tour staan we op om 6u. We starten meteen met de voorbereidingen voor het ontbijt. Rond 9u schuiven de renners aan. Als ze klaar zijn kuisen we snel alles op en vertrekken we naar het hotel bij de volgende aankomst. Afhankelijk van de afstand arriveren we met de kookvrachtwagen tussen 15u en 16u. Dan is het even kennismaken met de keukenploeg van het hotel. We halen de bestelde producten op en starten met het avondeten. De renners eten rond 20u. Nadien opruimen, afwassen en dan treffen we de voorbereidingen voor de volgende dag. Soms moeten we ook nog VIP-pakketten klaarmaken. Het is vaak na middernacht voor ik mijn bed zie.”

Kevin Daems

Hoeveel eet een renner eigenlijk na 6 à 7 uur op de fiets?

“Veel! Een man heeft ongeveer 2.500 kcal per dag nodig. Wielrenners verbruiken er minstens 10.000. Als ze van hun fiets stappen, zijn ze volledig leeg en dan is het aan ons om het energiepeil weer op te drijven voor de volgende dag.”

Energie halen ze vooral uit koolhydraten, vermoed ik.

“Inderdaad, zeker bij het ontbijt gaan we voluit voor koolhydraten om voldoende brandstof te hebben voor de rit. ’s Avonds staan er ook veel koolhydraten op het menu, maar dan zorgen we ook voor extra eiwitten om het herstel van de spieren te bespoedigen.”

Staat er speciale sportvoeding op het menu?

“Nee hoor, het zijn heel alledaagse gerechten. Er staan wel vaste ingrediënten op het menu. Het ontbijt bestaat uit fruitsalade, pannenkoeken, havermoutpap, omeletten en smoothies. Veel koolhydraten dus, maar we zorgen ervoor dat het niet eentonig wordt. ’s Avonds starten we met een salade in buffetvorm, dan een pasta. Daarna volgt een hoofdgerecht, vis of vlees, met groenten en een aardappelgerecht. Afsluiten doen we met een dessertje.”

Wow, dat is inderdaad een heel bord vol.

“En dan moet je weten dat de renners onderweg nog gelvoeding krijgen, rijsttaartjes eten en dat er na aankomst altijd rijst met tonijn en eieren klaar staat op de bus. Ook weer om de koolhydraten en eiwitten aan te vullen.”  

Probeerde jij een van onze gerechten? Of heb je nog tips of recepten die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Kevin Daems is freelance chef voor Chefs-on-tour, het wielerprogramma van Kookeiland, een culinair platform dat behalve de maaltijden voor Quick-Step een waaier aan culinaire activiteiten organiseert. Kevin stelt het menu samen in samenspraak met de ploegdokters en diëtist van de ploeg. De diëtist is verbonden aan de Bakala Academy. Volg Kookeiland.be op Facebook