Vis grillen: zo lukt het altijd!

Vis grillen: zo lukt het altijd!

Vis die blijft kleven aan de pan of op de barbecue uit elkaar valt… het kan al eens mislopen als je vis grilt. Vis grillen in de grillpan of op de barbecue is nochtans makkelijk, zolang je maar enkele regels in acht neemt. Met deze tips en trucs serveer je perfect gegrilde vis.

Waarom vis grillen lekker en gezond is

Grillen is een techniek waarbij je vis bereidt in een grillpan, onder de grill in de oven of op de barbecue. Er wordt weinig of geen vet gebruikt en de vis heeft extra veel smaak. De snelle bereiding zorgt er ook voor dat de vorm van je stukje vis beter bewaard blijft. 

Welke vis grillen?

Vis grillen is makkelijk. Als je kiest voor kleine stevige vissoorten en moten van grotere vissen kan er weinig foutlopen. Met griet, haring, heek, koolvis, leng, makreel, pladijs, pollak, roodbaars, schelvis, steenbolk, tarbot, tongschar, wijting, zalm, zalmforel, zeebaars, zeebarbeel, zeeduivel, zeetong en zeewolf zit je altijd goed. Ook sint-jacobsvruchten grillen kan perfect.

Vraag je vishandelaar welke vis nu op z’n best is of check de viskalender

Vis grillen in de grillpan: zo ga je te werk

Vis grillen op een grillplaat of grillpan: waarop moet je letten? We leiden je in 5 stappen naar heerlijke gegrilde vis.


Vis grillen in 5 stappen

  1. Zorg ervoor dat de grillplaat gloeiend heet is.
  2. Smeer de vis eventueel lichtjes in met wat olie. Kruid de vis niet vooraf: de kruiden verbranden door de hitte.
  3. Leg de vis op de grillplaat en laat 1 à 2 minuten bakken, tot er streepjes te zien zijn.
  4. Draai de vis een halve slag op de grill, zodat door het grillen een ruitjesmotief ontstaat.
  5. Draai de vis om en grill de andere kant op dezelfde manier. Indien nodig kan de vis verder worden gegaard in de oven op 200 °C.

Nog meer grilltips

  • Als je vis grilt op het vel, maak dan een insnijding, om te vermijden dat de vis opkrult.
  • Ook grote stukken vis kun je het beste insnijden, zo worden ze gelijkmatiger gaar.
  • Grote stukken vis kun je niet gaar krijgen alleen door ze te grillen: ze verbranden voor ze gaar zijn. Je kunt ze het beste eerst grillen en vervolgens afgedekt verder laten garen in een voorverwarmde oven op 200 °C.

Vis grillen op de barbecue: onze gloeiende tips

Je wil vis grillen op de barbecue? Topidee, vis op de barbecue is altijd lekker. Kies voor moten van grotere vissen of kleine stevige vissoorten. Denk maar aan zeeduivel, zeewolf, makreel, rode poon, hondshaai… Je kan ze meteen op de grill roosteren en ze vallen niet zo snel uit elkaar. Met stevige vis kan je ook makkelijk visbrochettes maken. Langoustines en andere schelp- of schaaldieren kunnen ook zo op de barbecue.

Grillen boven houtskool geeft die typische barbecuesmaak. Wrijf de vis en/of het rooster lichtjes in met olie, zo vermijd je dat de vis aan het rooster plakt. Kleine vissen leg je op ongeveer 8 cm van de hittebron en grote stukken op 15 cm.

De smaak te pakken? Ga aan deze slag met deze recepten of ontdek nog meer tips en trucs voor de allerlekkerste barbecuegerechten met vis.

Probeerde jij een van onze recepten met gegrilde vis? Of heb je nog tips of recepten die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.