Twee volledige knolselders liggen op houte grijze tafel.

Knolselder bewaren, hoe doe je dat?

Knolselder en selder zijn niet hetzelfde. Knolselder is de wortel van de selderplant. Zowel het loof als de wortel zijn dus eetbaar en superlekker. Ook over selder bewaren hebben we heel wat tips, maar hier gaat het dus over knolselder bewaren.

Knolselder is heel goed houdbaar. Zo pak je het aan.

Hoelang is knolselder houdbaar?

  • Buiten de koelkast, niet aangesneden, blijft knolselder tot 3 weken houdbaar.
  • Gesneden knolselder blijft tot 1 week goed in de ijskast.
  • Knolselder invriezen kan ook? In de diepvries blijft het 12 maanden goed.
Knolseldersoep met croutons en verse garnalen

Knolselder bewaren

  • Leg de volledige knol op een koele en droge plaats. Tussen de 12°C en 15°C is perfect. Het groen snijd je best weg, want dat onttrekt vocht aan de knol. Dat knolselder uitdroogt is op zich geen probleem, maar ideaal is het niet. Eet de knollen op van groot naar klein. De kleinste exemplaren bewaren het langst.
  • Gesneden knolselder wordt snel bruin. Pak de stukken goed in huishoudfolie in en bewaar ze in de koelkast. Sprenkel er een beetje citroensap over om de vorming van bruine vlekjes te verhinderen. 

Knolselder invriezen

Knolselderij invriezen is een uitstekende manier om de groente gedurende lange tijd te bewaren. Zowel gaar gekookte als geblancheerde knolselderij kan goed in de diepvries bewaard worden.

Knolselder blancheren

Knolselder blancheren voor het invriezen is nodig om smaak en textuur te beschermen tegen de vriestemperatuur.

Snijd de knolselder in blokjes en dompel ze 2-4 minuten onder in kokend water met een snuifje zout. Spoel de stukken nadien af met koud water om het kookproces te stoppen.

Laat alles goed uitlekken. De geblancheerde knolselder is nu klaar om in te vriezen.

Aan de slag met knolselder? Deze recepten helpen je zo op weg! Ontdek ook hoe je 1 knolselder, 4x kunt klaarmaken.

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Van alle ingrediënten die in de bovenstaande recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Probeerde jij een van onze recepten met knolselder? Of ken je nog een knolselder gerecht of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!