Asperges met gekookte ham

Asperges bewaren, hoe doe je dat het best?

Productinformatie

Hoelang blijven asperges goed? Dat is de vraag die op ieders lippen brandt. Het aspergeseizoen loopt van april tot juni. Dan wil je absolute zekerheid over hoelang je die allerlaatste portie kan bewaren. Hoe moet je asperges bewaren in de koelkast? En kan je asperges ook invriezen om er in de winter nog van te genieten? Het antwoord op al je bewaarvragen vind je hieronder.

Goed nieuws, verse asperges invriezen gaat perfect en ook in de koelkast is de houdbaarheid van asperges dik oké. Tenminste als je deze voorzorgen in acht neemt. 

Asperges met kerstomatensalsa

Hoelang blijven asperges goed?

  • Losse witte asperges, vers en ongeschild, blijven in de koelkast 2 tot 4 dagen goed. Wikkel de witte asperges in een vochtige doek en bewaar ze onderaan in de groentelade. Groene asperges bewaren? Dat doe je net op dezelfde manier.
  • Verpakte asperges in schaaltjes zijn ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.
  • Wil je gekookte of geschilde asperges bewaren? Die zijn nog 1 dag goed in de koelkast. Bewaar ze in het afgekoelde kookvocht. 
  • In de diepvries blijven ze 4 tot 6 maanden goed.
De flinterdunne aspergeslierten liggen opgerold op het bord, net een vogelnestje. Hierin liggen de gehakte gekookte eieren en dragon. Er ligt bestek langs en een linnen servette.

Hoe asperges invriezen?

Asperges bewaren in de diepvries is eenvoudig. Voor je ze invriest moet je de asperges eerst schillen en de onderkant van de steel wegsnijden. Dep ze droog en steek ze in een diepvrieszak. Vries ze rauw in, blancheren is niet nodig! Er is geen verschil voor witte of groene asperges. Invriezen doe op je dezelfde manier.

Wanneer je ze nodig hebt, leg je de bevroren asperges onmiddellijk in kokend water. Je moet ze dus niet ontdooien. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie. Gemiddeld genomen is de kooktijd 1 à 2 minuten korter dan bij verse asperges.    

Aspergeschillen bewaren

Gooi de schillen van de asperges niet weg, want samen met de stukjes steel die je hebt weggesneden vormen ze de ideale basis voor soepen en sausen. Meer manieren om asperges te bereiden lees je in 'Hoe moet ik asperges klaarmaken?'. 

Je hebt 2 opties. Ofwel vries je de schillen en de steeltjes in om later te gebruiken; ofwel maak je er een bouillon van. In de ijskast is bouillon maximaal 3 dagen houdbaar. Bewaar je de bouillon in de diepvries dan kan je hem tot 6 maanden bijhouden.

Tip: ga aan de slag met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een boer in jouw buurt? Je vindt hier alle verkooppunten in Vlaanderen.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!