Donuts met blauwe bessen en zure room

De do’s en dont’s om zelf donuts te maken

Lekker om te eten, leuk om te zien en ook nog eens eenvoudig zelf te maken: dat zijn donuts! Deze ronde gebakjes zijn dan ook ideaal om samen met de kinderen te bereiden. Zoet of hartig, met of zonder topping, met fruit of zelfs met aardappel… Alles kan!

Wat is een donut juist?

De klassieke donut is een zoet, gefrituurd rond gebakje met een gat in het midden. Qua vorm lijkt de donut heel erg op een bagel, maar bagels worden niet gefrituurd en worden eerder belegd als een broodje.

Je kan een donut afwerken op verschillende manieren, met bijvoorbeeld poedersuiker, chocolade, glazuur of hagelslag. Daarnaast kan je hem ook vullen met pudding of confituur. Voor ieder wat wils dus!

Donuts met blauwe bessen en zure room

Het basisrecept voor donuts

Ingrediënten (voor ongeveer 10 donuts)

  • 350 gr bloem
  • 165 ml melk
  • een halve theelepel zout
  • 50 gr kristalsuiker
  • 40 gr boter
  • 7 gr droge gist
  • 1 ei

Bereidingswijze

  1. Meng bloem, zout, suiker, boter en gist goed door elkaar in een kom.
  2. Voeg al roerend de melk en het ei toe. Kneed alles met de hand tot een samenhangend deeg en rol dit tot een bolletje.
  3. Vet een kom in met olie, leg het deeg hierin en dek af met een keukenhanddoek. Laat het ongeveer anderhalf uur rijzen tot het verdubbeld is in grootte.
  4. Verdeel het deeg in 10 balletjes en druk een gat in het midden.
  5. Leg de balletjes op een bord met bakpapier en laat nog eens 30 minuten rijzen.
  6. Verwarm ondertussen frituurolie in een diepe pan (of gebruik je frituurpan) tot max. 175 °C.
  7. Bak de donuts in de olie. Laat de olie niet te warm worden: dan verkleuren de donuts al snel, terwijl ze binnenin nog niet gaar zijn.
  8. Laat de donuts rustig uitlekken en afkoelen op een vel keukenrol.
Donuts van appel

De perfecte donut-afwerking

  • Simpel en lekker: zet een bordje kristalsuiker klaar en haal je donuts hier vlak na het frituren doorheen. Extra lekker als je ook een theelepel kaneel door de suiker mengt!
  • Je donut een lekker chocoladelaagje geven? Kook 250 ml room in een pannetje, haal van het vuur en laat hier 250 gr melkchocolade in smelten. Doop vervolgens je donuts erin en laat opstijven. Voeg eventueel nog extra decoratie toe, zoals hagelslag.
  • Je kan ook makkelijk zelf glazuur maken voor je donuts. Neem 220 gr fijne bloemsuiker en 4 eetlepels water. Meng goed door elkaar, en klaar! Geef het glazuur eventueel een mooi kleurtje door kleurstof toe te voegen.

Tip: Voor alles wat lekker is om in deze recepten voor donuts te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Zin in zoetigheid?

Heb je na dit alles zin gekregen in zoetigheid, of zoek je nog meer lekkere én leuke recepten om samen met de kinderen te proberen? Ook cupcakes en muffins maak je in een handomdraai klaar en kan je gezellig samen versieren. Vergeet niet om jouw creaties met ons te delen via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.