Hoe scoort Frank Deboosere op de groentetest?

Wanneer we Frank Deboosere aan de lijn hebben, heeft hij net een grote portie witloof binnen: “Hoor maar (slaat op het deksel van een lege pot), alles is op.” Je zou het niet zeggen, maar de bekendste weerman van het land is een grote eter. “En een alleseter, maar helemaal bovenaan staan groenten. Als het over groenten gaat dan is het toverwoord: veel.” Frank Deboosere deed onze groentetest en wat bleek, de groentetest ging niet ver genoeg.

Frank Deboosere

Hoe scoorde je op de groentetest?

“Meer dan 300 g groenten per dag, maar dat is een onderschatting. Volgens mij is het veel meer. ’s Morgens eet ik twee stukken fruit en daarna zijn het groenten bij elke maaltijd. Minstens de helft van mijn bord zijn groenten en dat mag een bergje zijn. Pas op ik zondig ook, hè. ’s Avonds zit ik ook graag in de zetel met zoute nootjes, maar groenten zijn toch de basis van alles.”

Dan ben je vast een fantastische kok.

“Gôh, dat valt wel mee hoor. Mijn groentebereidingen zijn meestal heel basic. Groenten eet ik rauw of simpelweg gekookt. Pas op, ik kook graag hoor. Zeker soep, dat maak ik iedere dag en voor zover ik me kan herinneren is dat nog maar één keer op een fiasco uitgedraaid.”

Een soepfiasco?

“Wel ja, in de soep verwerk ik alle soorten groenten. Ik smijt gewoon alles bij elkaar en dan met de mixer erdoor. Het is altijd een verrassing om te zien welke kleur de soep heeft. Ik zie al eens bedenkelijke gezichten aan tafel ‘papa, wat heb je er nu weer in gedaan’, maar tot hiertoe is het altijd lekker geweest. Behalve dus die ene keer. Ik had het geniale idee om gembersoep te maken. Dat had ik nog nooit gedaan, dus ik mix een gigantische hoeveelheid verse gember door de soep. Jongens toch, dat was echt niet te vreten.”

Een beetje experimenteerdrang is je niet vreemd.

(Grinnikt) Neen. Ik vertel trouwens nooit op voorhand wat er in de soep zit. Eerst proeven en pas daarna vertel ik het. Soep is ook ideaal om restjes weg te werken. Iedereen heeft wel eens een portie snijboontjes over of een wortel. Dat gaat allemaal recht in de soep.”

Als je zoveel soep maakt dan heb je vast een geheim ingrediënt.

“Echt geheim is het niet, maar als je koolrabi in soep doet dan wordt de soep zachter. Ik heb mijn kooktip trouwens gedeeld met Jeroen Meus. Hij moest er smakelijk om lachen, maar toch, als hij straks koolrabi in z’n soep draait, dan weet je dat het copyright Frank Deboosere is, hè. (lacht)”

Welke groenten staan vanavond op het menu?

“Vanavond zijn het courgetten. De soep weet ik ook al want ik heb ze gisteren gemaakt. Het is zoete aardappel met wortel. Morgen wordt het een hartige groentesoep met van alles in.”

Welke groenten staan er in je top 5?

“Tomaten, wortelen en koolrabi. Pompoen is nu in seizoen. Dat vind ik ook heel lekker. Taaie rakkers, maar wel heel lekker. Zeker in soep. Ik probeer ook graag iets nieuw uit. Venkel bijvoorbeeld of pastinaak. Witloof moet ook in mijn persoonlijke top. En nu zijn er ook weer spruitjes. Niet iedereen in ons huishouden is er gek op, behalve als de spruitjes in de puree zitten. Dan is iedereen mee. Een beetje spek erbij of een stuk vis, heerlijk. En op de fiets heb ik altijd kerstomaatjes bij. Ik fiets meer dan 13.000 km per jaar. Onderweg zijn kerstomaatjes de ideale snack.”

Dat zijn meer dan 5 groenten.

“Een bewijs dat voor groenten ‘veel’ het toverwoord is. Daarom gaan we ook zelden op restaurant. Ik blijf altijd op mijn honger zitten. Twee blaadjes sla op mijn bord? Ik dacht het niet. Dat is echt te weinig. Ik heb minstens een berg sla nodig en liefst ook nog wat andere groenten. Variatie is volgens mij het allerbelangrijkste.”

Doe de groentetest!

Om je fit en gezond te voelen zijn groenten superbelangrijk. Doe de groentetest en ontdek of jij voldoende groenten eet. 

Probeerde jij een van onze recepten? Of heb je nog een recept of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!