Gekookt eitje met speksoldaatjes

Waarom moet je eieren laten schrikken na het koken?

Kooktips

Zacht-, medium- of hardgekookt… niets lijkt zo eenvoudig als eitjes koken. Het perfecte resultaat verkrijg je pas wanneer je eieren na het koken even laat schrikken in koud water. Maar waarom laat je een ei schrikken en hoe? Je komt het hier te weten!

Eieren laten schrikken: hoe doe je dat?

Een zacht- of hardgekookt ei: het is een kwestie van smaak. Gemiddeld gelden deze kooktijden vanaf het moment dat je een ei in het kokende water legt:

  • zachtgekookt: 4 à 5 minuten
  • mediumgekookt: 6 à 7 minuten
  • hardgekookt: 8 à 9 minuten

De juiste kooktijd bereikt? Giet het kokende water af en vul je kom met koud water. Hoe lang je eieren moet laten schrikken, is ook afhankelijk van hoe warm je het ei wilt eten. Voor 1 ei dat je meteen opeet, is een tiental seconden voldoende. Kook je meerdere eieren tegelijk? Laat ze een à twee minuten rusten in een kom met koud water.

Eieren laten schrikken: waarom?

Je stopt het kookproces

De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water. Zo blijft het eiwit hard en het eigeel zacht. Voor een hardgekookt ei is het niet zozeer nodig om het te laten schrikken in koud water.

zachtgekookte eitje

Je vermindert de kans op verkleuring van de eidooier

Naast de gewenste garing is er nog een reden om je eieren te laten schrikken. Het koude water zou ervoor zorgen dat de eidooier minder snel blauwgroen wordt. Die verkleuring wordt veroorzaakt door een natuurlijke reactie in het ei zelf. Hoe langer eieren koken, hoe meer kans op verkleuring. Het koude water stopt het kookproces en dus ook de kans op verdere verkleuring.

Je kan de eieren makkelijker pellen

Een ander praktisch voordeel van eieren te laten schrikken in koud water is dat ze dan gemakkelijker te pellen zijn. De schaal is niet zo warm aan de handen en het vlies laat makkelijker los. Al wordt ook wel gesteld dat het schrikken een beperkte invloed heeft op de pelbaarheid. Het koude water zorgt ervoor dat het eiwit afkoelt en krimpt. Hierdoor zou het eenvoudiger te scheiden zijn van de schil. Wat vooral bepalend is voor het pellen, is de versheid van de eieren. Hoe verser, hoe moeilijker het pellen gaat. Wat oudere eieren pellen makkelijker omdat het vocht in het ei verdampt is. Het eiwit krimpt hierdoor en laat sneller los nadat het gekookt werd.

Tip: aan de slag met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij je ingrediënten graag recht van bij de boer? Van hoevewinkels, afhaalpunten tot automaten: er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Hoe heb jij jouw eitje het liefst?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram en post een leuke foto met #lekkervanbijons. Ken je nog k-ei-lekkere gerechten of tips? Ook dat horen we graag!

Blijf op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!