Zeetong met kerstomaten

Zeetong: van vangst tot veiling

Het verhaal van visser Emiel

Emiel Utterwulghe is visser op rust, maar rusten doet hij allerminst. Ook vandaag brengt hij nog vele uurtjes rondom de boten door. En waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Zo toch bij Emiel. Op 14-jarige leeftijd ging hij voor het eerst een hele zomer vissen met zijn vader. Twee jaar later werd hij al beroepsvisser. Hij voerde gedurende zijn loopbaan elke mogelijke taak op een vissersboot uit, behaalde voor alle vissersfuncties diploma’s en eindigde als kapitein.

Hij vertelt ons enthousiast over de weg van de zeetong, van de vangst tot op de veiling. Een verhaal over passie en hard werk. Na het lezen van ons gesprek met Emiel, zullen die tongetjes je nog stukken beter smaken!

Hoe wordt de zeetong gevangen?

“Zeetong wordt gevangen met de boomkor. Dit is een vissersmethode waarbij men sleepnetten over de zeebodem trekt om zo tong, maar evengoed schol, rog en andere soorten uit het water te halen.”

Waterzooi van noordzeetong

Waar wordt de zeetong gevangen?

“Zeetong komt vandaag vooral uit de Engelse wateren. Deze behoren tot de vangstgebieden van onze vissers. Er is een nauwe afstemming met het beheer van de lokale visbestanden. Onze Belgische vissers zorgen ervoor dat hun netten zo ontworpen zijn dat kleine visjes kunnen terugzwemmen naar zee en alleen de grotere vissen in de netten achterblijven. Dat maakt dat tongen zich kunnen blijven voortplanten. Dat is uiteraard belangrijk voor de tongen, maar ook voor de inkomsten van onze vissers.”

Wist-je-datje:

Hoewel vele mensen gek zijn op ‘Noordzeetong’ komt onze tong vandaag bijna nooit uit de Belgische Noordzee. In de Noordzee zit vandaag heel weinig tong, maar volgens het ILVO, het Vlaams expertisecentrum voor visserij, zijn de bestanden weer aan het aangroeien en zal er in het najaar weer meer Noordzeetong zijn.

Hoelang zijn de vissers van zeetong meestal op zee?

“Onze zeetongvissers zijn ongeveer zeven dagen onderweg. De lengte van de reis is afhankelijk van waar de vis gevangen wordt en vooral van de bewaartijd van de vis. Langoustinevissers zijn bijvoorbeeld minder lang op zee omdat de langoustine minder lang bewaart dan de Noordzeetong.”

Zeetong: de weg van zee tot veiling

Benieuwd naar welke weg de zeetong aflegt? Bekijk dan de infografiek die we samen met Emiel opstelden.

Infografiek noordzeetong van vangst tot veiling

Krijg je er niet genoeg van? Nog 3 weetjes over de vangst op zeetong

1. Meer in de netten dan zeetong alleen

Het doel van een tongvisser is om tong uit het water te halen. Toch hebben ze altijd heel wat andere vissen in hun netten, zoals tongschar, schol, rog,… “Eens de vis aan boord wordt gehesen, beginnen de mannen aan boort te sorteren. De vissen die te klein zijn of niet geschikt zijn voor verkoop worden er tijdens het sorteren uitgepikt en op een bewegende band gegooid die de vissen terug naar zee leidt.”

2. Vangstgebieden

Wist je dat onze vissers niet alleen vissen in de Noordzee? Dit kaartje toont je een overzicht van waar onze vissers allemaal mogen vissen.

3. Aan land in Engeland?

Dat kan! Als onze Belgische vissers in de Engelse wateren vissen, gaat de vis daar vaak aan land en wordt hij getransporteerd met een vrachtwagen. Dat heeft alles te maken met versheid, duurzaamheid en economie. Een reis met een vrachtwagen naar de veiling duurt zo’n 12 à 15 uur, terwijl een reis met een schip van Wales naar Zeebrugge gemakkelijk 40 uur duurt, een schip verbruikt bovendien veel meer olie dan een vrachtwagen, wat niet goed is voor de zee en voor de portemonnee van de reders.

“Als er een dag of vijf gevist is, gaat de kapitein van het schip contact opnemen met de reder. Dat is de eigenaar van het schip. De kapitein en de reder spreken af waar het schip aan land zal gaan. Een schip mag namelijk niet zomaar overal en op elk tijdstip een haven binnenvaren. Onze tongvissers gaan vaak aan wal in de Milfordhaven, een haven in Zuid-West-Wales. De reder zorgt ervoor dat bij aankomst een koelwagen klaar staat om de vis te transporteren naar een Belgische veiling, namelijk Oostende, Zeebrugge of Nieuwpoort.”

Nog vragen? Laat het dan zeker weten via onze Facebookpagina, op Twitter of op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.