Hondshaai

Alles wat je moet weten over vis bewaren

Hoelang kan je vis bewaren in de koelkast? Vis invriezen of ontdooien, wat doe je best wel en wat niet? Deze tips vertellen je hoe je de smaak en kwaliteit van verse vis optimaal behoudt.

Vis bewaren: waarop letten bij aankoop?

Net een heerlijk stukje verse vis gekocht? Met deze vervoerstips blijft vis vers van de winkel tot thuis.

  • Koop vis altijd als laatste. Let bij voorverpakte vis goed op de houdbaarheidsdatum. De 'TGT' of 'te gebruiken tot'-datum mag je niet overschrijden.
  • Leg vis in een thermische tas of koelbox. Bewaar vis in de koffer van je wagen, daar is het net iets frisser.
  • Stop vis bij thuiskomst zo snel mogelijk in de koelkast.
zeetong

Hoe vis bewaren in de koelkast?

Eet je de vis niet meteen op? Dan is vis bewaren in de koelkast een handige optie. Op deze manier hou je vis 1 tot 2 dagen lekker vers.

  • Zet de koelkast op maximaal 4°C.
  • Verpak de vis in vershoudfolie of laat hem in de originele winkelverpakking.
  • Leg de vis op de koudste plaats: onderaan de koelkast. Zorg ervoor dat er geen vocht van de vis in aanraking komt met andere voedingswaren.

Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.

Hoe verse vis invriezen?

Visspecialisten raden af om thuis zelf vis in te vriezen. Eet de vis vers of koop vis die reeds ingevroren is. Dankzij snelle invriesmethoden behoudt ingevroren vis al zijn smaak en textuur. Wil je graag zelf verse vis invriezen? De beste manier is als volgt:

  • Gebruik uitsluitend heel verse vis.
  • Verpak strak in vershoudfolie, zo blijft de vis mooi sappig.
  • Stapel de stukken niet, zo dringt de kou sneller tot de kern.
  • Bewaar op min -18°C en niet langer dan 3 maanden.
zeeduivel

Vis invriezen na bereiding, mag dat?

Je hebt een ovenschotel met vis of een vispannetje gemaakt en nog een restje over dat je wil invriezen? Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten in geen geval opnieuw ingevroren mogen worden. Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen het uur in de koelkast. Vries restjes na het afkoelen onmiddellijk in. Let wel, door bereide vis in te vriezen, is enig smaak- en kwaliteitsverlies mogelijk.

Hoe vis ontdooien?

Wil je vis ontdooien? Zet hem niet zomaar in de keuken of ontdooi hem niet in warm water. Vis snel en veilig ontdooien kan je op twee manieren. Grote stukken vis kan je in de koelkast of in de microgolfoven laten ontdooien. Kleine visjes of filets hoeven niet volledig ontdooid te zijn voor verdere bewerking. Versnijden gaat het best als het visvlees nog half bevroren is.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van bijna alle ingrediënten die in onze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Biologische vis is minder makkelijk te vinden. Het is geen wilde vis, maar vis die in specifieke en gecontroleerde omstandigheden gekweekt wordt. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle verkooppunten in je buurt.

Ken je zelf nog bewaartips of recepten met vis die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!