Rogfilet met zeekraal, kerstomaat en rucolasaus

Rog is de Vis van het Jaar 2021: 3 baktips van foodprofessional Ilse D’hooge

Rog werd verkozen tot Vis van het Jaar 2021. Het is al de 33e keer dat VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en de Belgische visserijsector de verkiezing organiseren. Dit jaar kaapt rog de prijs weg en daar mogen we met z’n allen superblij om zijn. Rog is een heerlijke vis van bij ons die ontzettend veel bereidingsmogelijkheden biedt. Ambassadeur van de Vis van het Jaar is culinair inspirator Ilse D’hooge. Ilse is onder meer het creatief brein achter meerdere kookboeken, werkt als foodstyliste voor bekende magazines en runt samen met haar man Sven een viswinkel. Benieuwd naar haar tips? Lees dan even mee.

Ilse D’hooge © beeld Ilse D’hooge

Ben je blij met rog als Vis van het Jaar, Ilse?

“Ik vind rog echt een lekkere vis. De meeste mensen denken bij rog meteen aan de klassieker rog met botersaus en kappertjes, maar er is nog zoveel meer mogelijk met deze veelzijdige vis. Rog is trouwens ook een erg kindvriendelijke vis, want hij heeft een groot kraakbeen en er zitten geen kleine graatjes in.”

Kan je ons enkele tips geven om aan de slag te gaan met rog?

Gebruik een grote pan en combineer olijfolie met boter

“Om rog te bakken, heb je een grote pan nodig. Gebruik steeds voldoende vetstof. Ik kies altijd voor een combinatie van olijfolie en boter. Zo heb je twee voordelen. Dankzij de olijfolie kan je de vis op hoge temperatuur bakken en krijg je een mooi korstje. De boter zorgt dan weer voor de overheerlijke smaak.

Bak vis nooit te lang

“Mijn tweede tip geldt zeker voor rog, maar is eigenlijk van toepassing op alle vissen. Vis heeft een zachte structuur, dus bak hem niet te lang. Anders wordt hij taai. De combinatie van een juist gebakken vis met groenten maakt de smaakbeleving helemaal af.”

Laat je vis een keer fileren

“Veel mensen hebben moeite met graatjes in hun vis. Laat je vis daarom fileren bij de vishandel. Rog en andere visfilets kan je gemakkelijk oprollen. Dat is handig als je een grotere groep op bezoek krijgt. Je bakt de rolletjes aan in de pan en legt hen dan in een ovenschotel. Zo kan je al heel wat voorbereidend werk doen en hoef je de vis enkel nog even op te warmen in de oven terwijl je bijvoorbeeld al de groenten bereidt.

Pas de tips van Ilse meteen toe bij onze recepten. Laat het smaken!

Probeerde je een van onze recepten of ging je aan de slag met de tips van Ilse? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een foto van jouw favoriete gerecht of ingrediënt met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes, tips en verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

© beeld Ilse D’hooge

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.