Chocolade koeken met witte vulling gemaakt door Njam!-chef Julie Van den Driesschen

De 3 ultieme baktips van njam!-chef Julie Van den Driesschen

Te mooi om op te eten. Of toch bijna. Dat zijn de taarten en cakes van Bake Off-winnares en njam!-televisiechef Julie Van den Driesschen. Julie bakt en schrijft dat het een lieve lust is. Ze is journaliste van opleiding en ontwikkelt en test voortdurend recepten voor verschillende programma’s op njam!. Momenteel legt ze de laatste hand aan haar tweede bakboek dat vanaf oktober in de winkelrekken ligt.

Wij kregen de kans om nu al bij Julie op de koffie te gaan en ontfutselden haar betere bakgeheimen. Zo kan je na het lezen van dit artikel thuis zelf aan de slag.

Chef Julie met Whoopie pies © beeld njam!

Tip 1: Maak er een feestje van, geen competitie in eigen keuken

Voor deze tip haalt Julie de mosterd bij haar kookidool Nigella Lawson. “Door haar manier van tv maken, haar charmante nonchalance en haar kijk op koken als iets dat gerust imperfect mag zijn, kreeg ik zelf de bakmicrobe te pakken.” 

Geef Julie dus maar gewoon een bakfornuis en zet een aflevering van ‘Fawlty towers’ of ‘Keeping up appearances’ op in de achtergrond. Af en toe stopt ze dan met bakken om mee te gaan gniffelen met de heerlijke mopjes. “Bakken is loslaten: weg stress en geniet lekker in je eigen keuken.”

Tip 2: Kies voor kwaliteitsproducten zoals goede boter, volle yoghurt en karnemelk

“Karnemelk is een vergeten product dat echt de moeite is om mee te werken. Combineer de karnemelk met bicarbonaat en het zorgt in zoete bereidingen voor de perfecte balans. Experimenteer ermee: het is lekker in brood, cake of pannenkoeken.”

Julie zal ook steeds kiezen voor producten die vol van smaak zijn zoals goede boter, volle yoghurt en volle room. Deze producten zorgen voor een goede binding van je beslag. Ook tijdens het koken maakt ze graag gebruik van goede boter. “Ik hou van de Franse keuken, een rijkelijke en erg lekkere keuken. Denk aan de Boeuf bourguignon van Julia Child (bekend van ‘Mastering the art of French cooking’ waarmee ze het Amerikaanse publiek liet kennis maken met de Franse keuken, red.) of de worteltjes uit de Franse kookbijbel van Escoffier. Ze worden gemaakt met heel wat boter en het is net dat wat deze recepten afmaakt.”

Chef Julie met galette © beeld njam!

Tip 3: Proef, proef en weeg

Hoewel bakken wel wat precisie vraagt, is er toch ruimte om te experimenteren. “Proef van je beslag als het klaar is. Voeg op het einde nog een extra snufje zout toe, een mespuntje kaneel, een vleugje citroenzeste… Het zijn net die kleine extra’s die je gebak afmaken.”

“Weeg ook steeds vloeibare ingrediënten, zoals melk. Heb je 300 milliliter melk nodig? Weeg dan 300 gram af. De hoeveelheden zijn echt van belang bij het maken van patisserie en zo kan je je niet vergissen.”

Ziezo, dat zijn de drie tips van Julie Van den Driesschen, onze Vlaamse Nigella Lawson. Kreeg je zin in meer? Check dan zeker ‘In de mix 3’ op njam!, de online reeks Bake it easy of wacht nog tot oktober voor haar tweede boek: ‘Julie bakt hartig en zoet’.

Heb jij nog baktips of -recepten? Laat het ons weten en post op een leuke foto of video op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

© beelden njam!