Tajine met zoete aardappel, aubergine en tomaat

Kom dat zien, koken met tajine: recepten en tips

De naam tajine komt van het ingenieuze Marokkaanse systeem waarin deze stoofpotjes bereid worden. Dankzij het kegelvormige deksel gaan alle dampen tot boven, waar ze condenseren en opnieuw naar beneden druppelen. Op die manier krijg je een lekker sappig gerecht en blijven alle smaken behouden. Tajine met kip, vlees of vegetarisch: lees verder voor een paar overheerlijke tajine recepten en tips!

Tips voor het koken met een tajine

 • Tajines vind je in alle maten. Eentje met een diameter van zo’n 30 cm is zeker groot genoeg om regelmatig te koken voor vrienden of familie.
 • Voor het gebruik maakt het niet uit, maar een geglazuurde tajine is makkelijker schoon te maken dan de ongeglazuurde variant.
 • Bescherm je tajine tegen barsten en scheuren: leg ze vóór het eerste gebruik 24 uur in een waterbad. Vet de pot en het deksel daarna in met olie en verwarm ze op een laag vuurtje, zonder ingrediënten erin.
 • Een tajine is heel gevoelig voor temperatuurschommelingen. Hou een warme tajine daarom nooit onder koud water, zet ze nooit in een voorverwarmde oven, of zet je tajine niet op een koud aanrecht wanneer het materiaal nog warm is.
 • Verschillende warmtebronnen zijn geschikt om op te koken met een tajine, maar vraag dit zeker even na bij de verkoper. Een inductieplaat kan bvb. te veel warmte afgeven in korte tijd en niet alle tajines zijn geschikt om op een inductieplaat te gebruiken.
Tajine van kip met witloof

Tajine met kip of vlees?

Het meest populair is de tajine met kip of vlees. Konijn, lams- of rundvlees: alles kan en alles mag. Met een lekker stukje vlees van bij ons krijg je de beste smaak. En ook wat betreft de groenten kan je volop kiezen voor je favorieten.

 • In tajinerecepten wordt er vaak naar hartenlust geëxperimenteerd met de combinatie van zoet, zout en pittig. Daarom zijn kruiden een must in tajinegerechten. Echte toppers zijn kaneel, kurkuma, paprika, gember en komijn.
 • Leg de schaal van je tajine nooit té vol. Je kan de ingrediënten een beetje opstapelen, maar best niet te hoog. Dan krijg je immers veel sap en kan je tajine overlopen.
 • Verhit de tajine eerst met wat olie erin. Als ze warm is, bak je eerst het vlees even aan en voeg je daarna de groenten toe.
 • Ingrediënten die lang moeten garen, zoals aardappelen, leg je best in het midden.
 • Daarna laat je het geheel op een laag vuurtje garen.

Extra tip: maak je een tajine met kip of vlees, snijd je groenten dan in vrij grote stukken. Zo hebben zij, net zoals het vlees, ook wat langer nodig en worden ze niet overgaar.

Vegetarische tajine rijk aan groenten en fruit

Uiteraard hoeft tajine niet altijd met kip of ander vlees bereid te worden. Er zijn ook heel wat vegetarische tajine recepten waarin groenten (en zelfs fruit) de scepter zwaaien. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze aardappeltajine met gedroogde abrikozen of een tajine met zoete aardappel, aubergine en tomaat? Aardappel, bloemkool, wortel of gedroogde pruimen: combineer verschillende groenten en fruit in je tajine recepten en je krijgt gegarandeerd complimentjes van je tafelgasten.

Welke tajine recepten zet jij graag op tafel?

Een tajine presenteert mooi en is ideaal om lekker lang te tafelen en te peuzelen. Welke tajine recepten zet jij het liefst op tafel? Laat het ons weten op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons! Blijf ook op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
 • De nieuwste foodtrends
 • Seizoensrecepten
 • Handige kooktips
 • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.