Een broodpudding uit de airfryer... Oh yes. Wij maakte eentje met extra veel smaak door appel, peer en speculaas toe te voegen.

Koken met de airfryer: recepten en tips

Kooktips

Kookte jij al eens met een airfryer? Deze moderne keukenhulp maakt gebruik van hete lucht in plaats van frituurolie, waardoor je al je favoriete gerechten met minder vet kan bereiden. Maar hoe gebruik je zo’n airfryer juist? En hoe krijg je het allerbeste resultaat? Wij delen een aantal handige tips en makkelijke airfryer-recepten met ingrediënten van bij ons, waarmee je zo aan de slag kan!

Wat is een airfryer?

Een airfryer wordt ook een heteluchtfriteuse genoemd. Vergelijk het met een heteluchtoven, maar dan in het klein. Door die kleinere ruimte gaat het bakken sneller en is het resultaat meestal krokanter dan in de oven. De airfryer is dan ook ideaal om je eten te ‘frituren’, maar dan met heel weinig vetstof.

Extra handig: het schoonmaken van een airfryer is veel makkelijker dan een friteuse. Meestal kunnen de verschillende onderdelen apart in de vaatwasmachine, wat je heel wat poetswerk bespaart.

Een broodpudding uit de airfryer... Oh yes. Wij maakte eentje met extra veel smaak door appel, peer en speculaas toe te voegen.

Hoe gebruik je een airfryer?

Geen overdreven frituurgeur, geen hete olie die kan opspatten. Koken met een airfryer is eigenlijk echt kinderspel. En hoewel elke airfryer zijn eigen ontwerp heeft, ga je bijna altijd op dezelfde manier te werk:

  • Zet de airfryer op een hittebestendige ondergrond, indien je dat wenst in de buurt van je dampkap. Zo wordt eventuele stoom of rook meteen afgezogen.
  • Open de airfryer. Afhankelijk van het toestel doe je dat bovenaan of aan de zijkant. Leg het eten dat je wil klaarmaken in het bakje of mandje.
  • Stel de juiste temperatuur en tijd in, net zoals je bij een oven doet. De precieze baktijden kunnen variëren per toestel. In het begin kan je dus zeker experimenteren wat het beste werkt met jouw airfryer.
  • Lijkt je gerecht aan het einde van de bereidingstijd nog niet gaar? Zet de airfryer dan nog een paar minuten langer aan.
Heerlijke krokante springrolls liggen op een houten snijplank. Ze zijn vergezeld met een zoetpikante dipsaus. In de achtergrond staat nog een theepot en paarse bloemetjes.

Tips om te koken met een airfryer

  • Afhankelijk van wat je wil koken, moet je het eten misschien voorbehandelen. Wil je bijvoorbeeld frietjes bakken in de airfryer, laat deze dan op voorhand weken in koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Groenten kan je voor de zekerheid blancheren.
  • Koken met een airfryer is niet volledig vetvrij. Je hebt meestal wel een kleine hoeveelheid olie nodig om een krokant resultaat te krijgen, zeker wanneer je verse groenten of onbewerkt vlees wil klaarmaken. Gebruik dan een kwastje of een oliespray om het voedsel in te vetten. Wil je eten maken dat uit zichzelf al vet bevat, zoals cake of gehaktbrood? Dan is die extra olie niet nodig.
  • Het wordt niet altijd vermeld in de handleiding, maar meestal doe je er goed aan om je airfryer eerst te laten voorverwarmen op de gewenste temperatuur. Het bakken gaat dan beter, waardoor je ook weer een lekkerder resultaat krijgt.
  • Het belangrijkste principe van een airfryer is de luchtstroom. Stop het bakje of mandje daarom nooit té vol met voedsel. Snijd het eten op voorhand in gelijke stukken en werk met kleine porties. Het koken gaat dan sneller en je eten is krokanter.
  • Net zoals in de oven is het ook in de airfryer nodig om je voedsel af en toe te draaien (zoals een stukje vlees) of op te schudden (bijvoorbeeld bij frietjes).

Tip: Van alles wat lekker is om in deze airfryer-recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Koken met een airfryer, niet zomaar gebakken lucht!

Lekker verse groenten, kruidige aardappelen, heerlijke desserts en hartige hapjes: koken met een airfryer is op z’n minst veelzijdig te noemen. Blijf jij liever trouw aan de friteuse of ben je fan van de airfryer? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons of tag ons. Ook airfryer-recepten zijn altijd welkom!

Volg ons ook op Pinterest en YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste culinaire nieuwtjes van bij ons.