Hondshaai met kappertjes, kropsla en kasteelaardappelen

4
50

Pommes chateau of kasteelaardappelen zien eruit als kleine tonnetjes met zes kanten. Je hebt er wat meer afval aan, maar het ziet er mooi ui waardoor ze goed passen bij een klassiek gerecht als gebakken hondshaai met kappertjessaus en een frisse salade.

Voor de kasteelaardappelen

Voor de hondshaai:

  • 700 g hondshaai
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 dl witte wijn
  • een scheutje room
  • ½ bussel krulpeterselie
  • 1/6 citroen
  • bloem
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • boter
  • peper
  • zout

Voor de salade:

  • 1 kropsla
  • 1 sjalot
  • enkele blaadjes dragon
  • dragonazijn
  • slaolie
  • peper
  • zout
Hondshaai is een perfect alternatief voor paling. Het is een Noordzeevis die je niet altijd kunt krijgen en dus best van tevoren bestelt. De vis komt heel gemakkelijk van de graat tijdens het eten en heeft een zachte smaak.

Aardappelen:

Schil de aardappelen en snijd er zes zijden aan zodat je kasteelaardappelen krijgt.
Kook ze gaar in gezouten water.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn.

Hondshaai:

Verdeel de hondshaai in stukken. Kruid ze met peper en zout en bestuif ze met bloem.

Smelt een klontje boter in een pan. Bak de vis aan beide kanten.
Pel en snipper de sjalot.
Haal de vis uit de pan (hij moet nog niet gaar zijn) en bak de sjalot in dezelfde vetstof.
Doe de kappertjes bij de sjalot. Giet er de witte wijn bij en kruid met peper en zout. Leg de tijm en laurier in de pan. Laat de wijn droogkoken.
Voeg er een scheut room en een klein klontje boter aan toe. Leg de vis in de saus en laat onder deksel verder garen.

Snipper de peterselie. Hou nog even apart.

Salade:

Pel en snipper de sjalot. Giet er een scheutje dragonazijn op en laat marineren.

Was de kropsla en laat uitlekken. Meng met de sjalot. Breng op smaak met slaolie, peper en zout.
Rits de blaadjes dragon van de steeltjes. Snipper de dragonblaadjes en schep door de salade (bij voorkeur met je vingertoppen).

Afwerken en serveren:

Roer de gesnipperde peterselie vlak voor het serveren door de saus. Breng op smaak met een enkele druppels citroensap.
Serveer de vis met de saus, de salade en de kasteelaardappelen. Geef er eventueel een partje citroen bij.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.