Vanillepudding met speculaaskoekjes

Zo zal jij de smeuïgste pudding maken

Een lekker potje pudding, als kind waren we er al dol op. En toegegeven: nu smaakt zo’n kommetje pudding nog altijd. Het leukste is dat pudding maken helemaal niet moeilijk is en weinig tijd in beslag neemt. Met onze tips en recepten geniet je zo van zelfgemaakte pudding.

Melkpudding met honing

Het perfecte pudding recept: basistips

  • Pudding maken begint altijd met het koken van melk. Doe dit in een pannetje op een zacht vuur. Anders kan de melk aanbranden en is de kans ook groter dat er later een vel op de pudding komt.
  • Je kan kant-en-klare vanillepudding maken met puddingpoeder, maar probeer ‘m ook eens vers te maken met een vanillestokje. Gebruik maïszetmeel om de pudding aan te dikken.
  • Voor extra smeuïge pudding voeg je eierdooiers toe. Het eiwit dat overblijft kan je invriezen voor een volgend recept.
  • Hou gebruikte vanillestokjes bij om zelf vanillesuiker te maken. Bewaar ze in een bokaal samen met gewone suiker, en na een tijdje heb je heerlijke vanillesuiker. Werkt uiteraard ook met ongebruikte vanillestokjes.

Pudding zonder vel? Geen probleem!

  • De gouden regel voor pudding zonder vel: giet hem niet warm in aparte kommetjes. Blijf juist roeren in de pan tot de pudding is afgekoeld tot lichaamstemperatuur. Schenk hem dan uit en serveer direct.
  • Serveer je de kommetjes niet onmiddellijk, wrijf de pudding dan letterlijk in met een klontje boter. Strooi er daarna bloemsuiker over om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
  • Heb je geen tijd (of geduld) om in de pudding te blijven roeren, stort de warme pudding dan in een vlakke schotel en dek af met vershoudfolie. Druk de folie goed aan tot tegen de pudding en laat afkoelen.

De populairste soorten pudding

Vanillepudding

De klassieke versie van pudding en ook een echte topper in bijvoorbeeld aardbeientaart. Bij patisserie gebruikt men vaak de variant “crème Suisse”, een mengsel van banketbakkersroom en slagroom.

Rijstpudding of rijstpap

Ga ja zelf rijstpap maken, spoel dan eerst de ongekookte rijst met water om het zetmeel te verwijderen. Voeg daarna de rijst toe aan de kokende melk, roer goed en laat rustig pruttelen terwijl je af en toe roert. Tip: voeg op het einde een lepeltje hoeveboter toe voor extra smaak en smeuïgheid. Afwerken doe je, uiteraard, met bruine suiker.

Griesmeelpudding

Deze pudding ken je misschien nog van vroeger bij je grootouders. Griesmeel is grof gemalen graan van bijvoorbeeld tarwe of rijst. Het recept voor griesmeelpudding is heel eenvoudig. Breng het griesmeel aan de kook samen met melk en suiker, zoals bij het klassieke pudding recept.

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Welk pudding recept is jouw favoriet?

Een klassieke vanillepudding met speculoos of petit-beurrekoekjes, rijstpap met bruine suiker, of misschien wel griesmeelpudding op grootmoeders wijze: welk pudding recept is jouw favoriet? Deel het met ons op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste recepten en nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.