Muffins (s)maken: zoet én hartig

Muffins (s)maken: zoet én hartig

Een lekkere muffin als tussendoortje of als ontbijt, dat lusten we allemaal. Veel mensen hebben zich waarschijnlijk al wel eens gewaagd aan het basisrecept voor muffins, maar wist je dat deze cakejes in allerlei smaken bestaan? Zo is er niet enkel de zoete muffin, maar kan je ook experimenteren met hartige muffins. Wij vertellen je graag hoe.

Het verschil tussen muffins en cupcakes

Noem een muffin nooit een cupcake! De benamingen worden soms door elkaar gebruikt, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen muffins en cupcakes:


cupcakes

  • hebben echt de structuur van cake
  • cupcakes hebben een platte bovenkant die amper boven het bakpapiertje uit komt
  • de platte bovenkant is nodig om de cupcake achteraf te kunnen versieren
  • worden standaard gemaakt met boter, suiker, eieren en bloem
  • het beslag voor cupcakes heeft een gladde textuur

muffins

  • zijn steviger, meer zoals brood
  • muffins rijzen een stuk boven hun papieren vormpje uit
  • muffins worden normaal niet versierd
  • muffins bevatten over het algemeen minder suiker dan cupcakes en worden vaak met olie gemaakt i.p.v. boter
  • het beslag van muffins mag klonters bevatten

Het basisrecept voor muffins mét handige baktips

Basisrecept muffins

Voor 10 à 12 muffins heb je nodig:

  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 225 ml melk
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • Een zakje vanillesuiker
  • 1 groot ei
  • 60 g gesmolten boter

Dit basisrecept voor muffins is supereenvoudig om te maken. Meng de droge ingrediënten (de bloem en de suiker) door elkaar in een kom, en de natte ingrediënten in een andere. Voeg deze samen en roer kort tot een beslag. Sloof je niet te hard uit tijdens het roeren, want kleine klonters zijn geen probleem bij een muffinbeslag. De klonters houden de muffins luchtig.

Baktips voor de lekkerste muffins

  • Om muffins te maken heb je geen mixer nodig. Een spatel is voldoende om de ingrediënten door elkaar te roeren.
  • Voeg de boter altijd gesmolten toe. Je kan ze ook vervangen door (smaakneutrale) olie zoals zonnebloem- of arachideolie.
  • Onthoud: klonters zijn normaal!
  • Je mag de vormpjes voor de muffins 2/3 vullen met beslag.

Bessen, chocolade, geraspte kaas… Werk af met deze ingrediënten voor je ze in de oven zet. Dat oogt mooi wanneer ze gebakken zijn.

Zoete muffins maken voor echte zoetekauwen

Chocolademuffins, muffins met appel, bosbessenmuffins… Stuk voor stuk klassiekers, maar je kan ook andere kanten op. De recepten voor zoete muffins zijn dan ook enorm talrijk.

  • De traditionele muffins met appel kan je pimpen met appelchips. Deze maak je makkelijk zelf door dunne plakjes appel te bestrooien met een snufje kaneel en te laten drogen in de oven. Tip: appelchips zijn ook superlekker als gezond tussendoortje.
  • Je kan muffins maken met gewone melk, maar probeer ook eens karnemelk. Deze geeft de muffins een iets frissere, meer zurige smaak. Heel lekker onder andere in deze bosbessen muffins.
  • Ook yoghurt en citroenzeste zullen je muffins frisser maken. Probeer het eens uit met dit recept voor muffins met yoghurt en bosbessen.
  • Een zoete muffin maken met groenten? Het kan! Deze muffins met rode biet smaken zoet door de witte chocolade en de frambozen, maar zijn zeker niet mierzoet. Perfect voor de gematigde zoetekauwen onder ons.
  • Lekker extraatje: vul de vormpjes eerst half met beslag, doe dan een lepeltje choco of confituur in het midden, en vul de vorm verder met beslag. Zo zit er een lekkere verrassing in de kern van je muffins.

Hartige muffins van bij ons

Ook hartige muffins zijn een feest op de eettafel. Je maakt ze met kaas, eieren, aardappelen… De moeite waard om mee te experimenteren!

  • In onze recepten gebruiken we graag Brugse kaas. Een lekker pittige Brugge Oud, een zachte Nazareth, of de combinatie van beide: Brugge Goud, een harde kaas met een fruitige en zoete smaak.
  • Je kan de kaas in hartige muffins combineren met andere zoute ingrediënten, zoals gekookte ham, maar zoete ingrediënten vullen het hartige perfect aan. Denk aan gekarameliseerde ui, abrikozenconfituur, rozijnen… Deze combinaties zullen je smaakpapillen doen trillen van plezier.
  • En dan zijn er natuurlijk ook nog de klassieke ei muffins. Dit zijn eigenlijk kleine quiches die je vult met eieren, room en hartige ingrediënten naar keuze (zoals spinazie en kerstomaatjes).

Voor alles wat lekker is om in muffins te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer.

Ken jij nog een must-try muffins-recept?

Zo zie je maar, muffins bestaan in alle smaken en soorten! Of je nu van zoete of van hartige muffins houdt, wij horen graag welk muffin recept jouw favoriet is. Of misschien zijn jouw muffins wel heel fotogeniek? Deel in dat geval zeker je tips en foto’s met ons op Facebook, Instagram en Twitter – en vergeet #lekkervanbijons niet!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.