Bewaarwafeltjes met melk

6 desserts op basis van melk én een vleugje nostalgie

Er zijn zo van die gerechten die je terugkatapulteren naar je kindertijd. Wafels, rijstpap, pudding met speculaas, wentelteefjes… De beste recepten komen vaak uit de keuken van onze ouders en grootouders. Jij hebt ongetwijfeld ook heel wat herinneringen aan gerechten van vroeger? We verzamelden voor jou 6 nostalgische desserts met melk van bij ons in de hoofdrol.

Vanillepudding met speculaaskoekjes

Geniet van elk moment, geniet van melk

Melk is niet alleen de basis van veel zuivelproducten. Het is in de Belgische keuken ook een haast onmisbaar basisproduct. Van een glas melk bij het ontbijt of verwerkt in een dessert of een saus… Van melk kan je op elk moment van de dag genieten.

Melk en gerechten met melk hebben al een lange geschiedenis en maken deel uit van ons culinair DNA. Denk maar aan bereidingen zoals zoetemelksaus, tatjespap met een gepocheerd ei, rijstpap… Wist je bijvoorbeeld dat het eerste recept voor rijstpap uit onze regio dateert uit 1514? Sommige gerechten verdwenen intussen naar de achtergrond, nieuwe en hippe bereidingen vulden die plek. Nu is ‘dalgonakoffie’ dé melkhype op sociale media. Deze drank ziet eruit als een omgekeerde cappuccino. Je bereidt het op basis van oploskoffie, suiker, warm water en opgeklopte melk of slagroom. De smaak van deze romige ijskoffie komt in de buurt van een dalgona, een snoepje uit Zuid-Korea. Vandaar de naam.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.

Welk gerecht met melk maakt jou nostalgisch?

Welke melkmomenten deel(de) je graag met je familie en vrienden? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons of #mymilkymemory.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!