Chebakia

Kookinspiratie met Fatima Marzouki: “Tijdens mijn teambuildings is het koken zoals thuis.”

Jaren geleden woonde Fatima met enkele vrienden samen in een woonkazerne. Voor hen kon ze haar uitzonderlijke talent niet lang verborgen houden. De geur van haar heerlijke keuken vulde het hele gebouw. Geleidelijk aan vroegen ook vrienden van vrienden of ze niet een keer wilde koken voor hun feestje. Daar kwamen uiteindelijk twee van de beste restaurants van Antwerpen uit voort: El Warda en Bizanaat, beiden bekend om de exquisiete Arabische en Marokkaanse keuken. Inmiddels liet Fatima beide restaurants aan haar man over en ontwikkelde ze een nieuw en socialer concept. Zo organiseert Fatima onder meer workshops voor wie wil en werkt ze als traiteur.

Fatima Marzouki © Heikki Verdurme

“Met iedereen thuis zitten versterkt de band”

Wanneer we Fatima telefonisch interviewen, zit ze thuis in volle corona-crisis. “Ik besefte pas hoe ernstig de situatie was toen het eerste bedrijf hun teambuilding bij mij afzegde wegens het virus. Plots bleef de telefoon maar rinkelen en regende het annulaties.” Maar Fatima is geen persoon die haar hoofd daarbij laat hangen. “Je bent elke dag bezig met voeding dus je moet kijken wat je dan gaat doen. Nu ben ik grote schoonmaak aan het doen in het atelier waar ik teambuildings geef. Dat moet ook gebeuren.”

Fatima ziet ook de familiale voordelen van de verplichte thuisquarantaine. “Samen thuis zijn versterkt onze band. We ontbijten samen en ook ’s avonds eten we samen en kijken we samen tv. Er wordt hier heel veel gelachen en we maken minder ruzie.”

“Kleinschalige kookateliers organiseren is iets heel anders dan een restaurant runnen”

Zo’n zes jaar geleden gaf Fatima het dagelijkse management van de restaurants uit handen en focuste ze zich volledig op haar kookateliers. “De kookworkshops zijn redelijk kleinschalig en minder stresserend. Het is heel anders dan werken in een restaurant. Daar geef je het bord af en je werkt verder aan het volgende. In de ateliers daarentegen ben je heel sociaal bezig. Je krijgt vragen over alles, over vrouw zijn, over cultuur, over religie, je maakt je boos, ziet mensen genieten, eet samen.”

Het neveneffect van haar carrièreswitch is dat ze wel wat minder inkomsten heeft. “Financiën zijn belangrijk, je moet daar niet flauw over doen. Maar het is zeker niet het enige dat telt. In de harde zakenwereld kan je je geen naïviteit en onschuld meer permitteren. Dat gaat soms ten koste van je dromen.” En bij Fatima is het duidelijk dat haar passie voor eerlijke, authentieke voeding tot op vandaag de bovenhand neemt boven het puur financiële.

Omwille van haar dagdagelijkse inzet kreeg Fatima in 2016 de Diwan Award voor Vrouw van het Jaar. De Diwan Awards zetten succesvolle mensen uit de Marokkaanse gemeenschap in België in de bloemetjes. Fatima is een perfect voorbeeld van mensen van Marokkaanse origine die zich keihard hebben opgewerkt als ondernemers en op die manier een inspiratie vormen voor talrijke jongeren.

“Ik kan niet kiezen: een lekkere couscous of frietjes met een klodder zelfgemaakte mayonaise”

Hoewel we Fatima vooral kennen van haar Marokkaanse en Arabische keuken, wil ze zich zeker niet laten vastpinnen op één kookstijl of één lievelingsgerecht. “Ik kan niet kiezen. Ik houd van een verfijnde couscous met rozijntjes en amandelen met een stuk gegrilde kip maar evengoed van een doordeweekse lasagne met vis of typisch Belgische gerechten. Onlangs nog aten we een overheerlijke portie frieten met daarbij een goeie klodder zelfgemaakte mayonaise.” En voor het boodschappen doen, geldt voor haar hetzelfde. “Ik koop overal: bij de Marokkaan, in de Delhaize, de biowinkel en de joodse winkel. Omdat mijn vlees halal moet zijn, koop ik dat wel consequent bij ons in de buurtwinkel. Maar in het algemeen is het vooral belangrijk dat het goede producten zijn.”

“Ik wil het beste en wil ook kunnen proeven.” Om die reden zal je tijdens de kookateliers van Fatima altijd halalvoeding krijgen. “Voor alle duidelijkheid: de smaak van dezelfde kip verandert niet naargelang de slachtwijze, maar voor mij is het belangrijk om halal te eten. Mensen begrijpen dat ook en hebben er meestal geen problemen mee.”

Daarbij is authenticiteit heel belangrijk voor Fatima. Wat ze doet, wil ze goed doen. Als kok proeft Fatima steeds van wat ze maakt. Alleen tijdens de ramadan maakt Fatima een uitzondering. Tijdens deze periode organiseert Fatima weliswaar nog steeds workshops, maar laat ze haar deelnemers proeven voor haar. “Voor mij is meedoen aan de ramadan niet moeilijk. Het is een overtuiging en eens je die klik hebt gemaakt, is het niet moeilijk om die te volgen.”

We willen Fatima bedanken voor het fijne gesprek en wensen haar nog veel succes!

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop je graag rechtstreeks bij de boer? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Ging je aan de slag met een van onze recepten? Heb je nog tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Foto’s Fatima Marzouki © Heikki Verdurme

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.