Groene verse kruiden

Maken kruiden en specerijen gerechten gezonder?

Kruiden zoals peterselie, tijm, basilicum of munt en specerijen zoals peper, gember of kaneel toveren extra smaak en kleur op je bord. Maken deze kruiden en specerijen gerechten en dranken ook gezonder?

Wat zegt de wetenschap over de werking van kruiden in de keuken?

Er bestaan heel wat beweringen over het heilzame effect van bepaalde kruiden en specerijen op onze gezondheid (bv. kaneel, kurkuma, gember). Of het gebruik van deze kruiden en specerijen ook effectief deze gezondheidsvoordelen oplevert, is tot op de dag van vandaag nog niet wetenschappelijk bewezen. Dat komt omdat de onderzoeken die deze gezondheidseffecten bestuderen niet over de juiste kwaliteit of onderzoeksopzet beschikken om sluitende conclusies te trekken. Zo kan labo-onderzoek niet zomaar worden doorgetrokken naar mensen en hangt ook veel af van de ingenomen hoeveelheid en vorm (bv. als smaakmaker in een gerecht of als concentraat in medicatie). Uitspraken over de gezondheidseffecten van kruiden kunnen daarom niet met wetenschappelijke evidentie worden onderbouwd.

Hoe kruiden en specerijen je gerechten wél gezonder kunnen maken

Hoewel nog meer kwalitatief onderzoek bij mensen nodig is over het effect van kruiden op de gezondheid, kunnen ze gerechten toch gezonder maken. Door het gebruik van verse of gedroogde kruiden en specerijen heb je minder zout, suiker en vet nodig om een gerecht op smaak te brengen en ze brengen bovendien meer kleur op je bord.

Meer kruiden, minder zout

Zonder zout is het alsnog eenvoudig om een smaaksensatie op tafel te toveren. Breng een witte saus op smaak met nootmuskaat en peper. Kruid krokante aardappelen met paprikapoeder. Vervang een deel van het zout door een smaakvolle bouquet garni in soep. Of een teentje knoflook is altijd een goed idee.

Minder zoet en minder vet

Je kan een deel suiker in appelmoes vervangen door kaneel, vanille of anijs. Breng yoghurt op smaak met kaneel, geraspte gember of een vanillestokje. Heerlijk als tussendoortje of als ontbijt. Of breng een lekkere kruimeltaart op smaak met verse gember en kaneel, zonder toegevoegde suikers!

Een gemakkelijk gezond sausje kan snel op tafel staan. Geniet van en kies voor een kruidige groentesaus voor bij bijvoorbeeld een kalfsblanquette in plaats van een vette en energierijke roomsaus.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van alle ingrediënten die in onze recepten gebruikt worden vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer, bij een buurderij of via een voedselteam? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Heb jij nog tips om kruiden of specerijen te werken in gerechten of dranken? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je trouwens op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes en recepten, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.